Una vintena d’alumnes de l’Institut El Calamot han participat aquest matí en una classe de preparació d’espàrrecs a càrrec de Santi Peñarrocha, xef del restaurant Mar de Pins. Els alumnes són del Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Activitats Comercials, i també s’han afegit alumnes de l’Itinerari Formatiu Específic d’Auxiliar en Vendes i Atenció al Públic.
Gemma Badia, alcaldessa de Gavà, s’hi ha atansat fins aquesta classe per saludar als joves alumnes i veure de primera mà com funcionava la sessió. Segons Badia, aquesta iniciativa “conjuga ensenyament-escola i gastronomia-cuina en el marc de la Fira d’Espàrrecs i del Temps d’Espàrrec”. L’alcaldessa s’hi ha fixat com Peñarrocha els ensenyava “a pelar els espàrrecs, a bullir-los, i després a deixar-los refredar, que són etapes molt bàsiques per tractar el producte de l’espàrrec però és molt interessant que aquesta cultura arribi arreu, i especialment primer a la gent jove”.

Cris Castell, professora d’Activitats Comercials de l’Institut El Calamot, ens ha explicat que els alumnes participaran en el concurs d’aparadors de la Fira d’Espàrrecs i, per tal de preparar-se, estan duent a terme diverses accions amb l’objectiu que “connectin amb el producte amb el que faran l’aparador”. Ahir van visitar els camps de Josep Pañella, president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, per tal de veure “com es cultiva i quina terra es necessita”. I avui s’han atansat fins el Mar de Pins per tal que “vegin com es cuina, com es pela, ja que no sabien quina part es cuina i quina part es menja”.
D’aquesta manera, segons Castell, quan els alumnes afrontin la part de construir l’aparador és que “prèviament hagin tocat l’espàrrec, hagin vist el material, l’hagin tastat, i amb aquestes idees faran un parell de mini teatres on explicaran la història de l’espàrrec com a pas previ a la creació del propi aparador”.
Els alumnes del Calamot “coneixien l’espàrrec perquè l’any passat ja vam participar en el concurs d’aparadors, però no havien tastat mai un espàrrec”.
Santi Peñarrocha, de la seva banda, estava molt content de poder ensenyar als joves com es cuina un producte com l’espàrrec: “És important ensenyar en aquestes edats tota aquesta cultura de l’espàrrec perquè li hem de començar a donar valor al producte que tenim. Una de les coses que els hi he explicat és el que té a veure amb el cost de l’espàrrec, i no em refereixo al cost econòmic sinó al que costa produir-lo, a l’esforç que fan els pagesos per conrear-lo, a l’esforç que després fem a les cuines tant per netejar-lo com per cuinar-lo i buscar el seu punt de cocció perfecte. És per tot això que l’espàrrec és un producte que de vegades pot ser més car que qualsevol altre producte envasat o prefabricat que podem trobar al supermercat”.