Camp de treball 2019 a Gavà

L’Agència Catalana de la Joventut, juntament amb la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Gavà i la Fundació Pere Tarrés, han organitzat a Gavà, i per setè estiu consecutiu, un camp de treball d’arqueologia per a joves residents a Catalunya. En aquesta ocasió, el lloc triat per dur-lo a terme ha estat el jaciment de la Vil·la romana de Can Valls de la Roca. Enguany hi han participat 24 nois i noies d’entre 14 i 17 anys, procedents de llocs tan dispars com Barcelona, Cardedeu, Moià, La Fatarella, Calonge, Lleida o Reus. Per conèixer-los i agrair-los la feina, aquest matí, una delegació política encapçalada pel delegat del govern a Barcelona, Julià Fernández, i pel tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Gavà, German Barrena, els han visitat i els han lliurat uns diplomes de record. Fernández ha assegurat que “els joves són una peça clau del present del país i que “amb aquests camps de treball poden conèixer realitats d’altres indrets, implicar-se en la recuperació del territori i intercanviar vivències amb altres nois i noies procedents d’altres localitats”.

El camp de treball ha estat dirigit per un equip de monitors de la Fundació Pere Tarrés, entitat que coordina el projecte, amb Raül Molina al cap davant. Durant 15 dies han combinat els treballs arqueològics amb activitats culturals i de lleure, com ara una gimcana per conèixer el municipi, anades a la platja, jocs, vistes al Parc Arqueològic Mines de Gavà, al Museu de Gavà, al Refugi de la Rambla, o al Castell d’Eramprunyà.

Per al tinent d’alcalde de l’Àmbit de Benestar, Acció Social i Ciutat Educadora, German Barrena, “es tracta d’un projecte que resulta molt enriquidor per ambdues parts. D’una banda, els nois i noies poden gaudir d’una experiència d’aprenentatge i descobriment i tenen l’oportunitat de gaudir d’altres atractius que ofereix Gavà i d’altra banda, per a nosaltres esdevé una forma de posar en valor el nostre patrimoni i donar a conèixer la ciutat

A Gavà, els camps de treball es poden tirar endavant gràcies a la feina conjunta del Museu de Gavà amb el departament de Protecció Civil i la Unitat de Manteniment de l’Ajuntament i de les escoles que acullen als seus participants, en aquesta ocasió el col·legi Eramprunyà.

La Vil·la Romana de Can Valls

Es tracta d’un jaciment dels segles I i II dC, les estructures que en formen part han patit un greu deteriorament amb el pas dels anys, motiu pel qual l’Ajuntament, propietari del jaciment, va sol·licitar la intervenció directa de la Diputació de Barcelona, que en realitzà diverses tasques d’excavació i consolidació durant el 2018. Aquestes van deixar ben visible una impressionant cisterna, entre altres estructures, de gran importància arquitectònica, arqueològica, històrica i cultural.

Durant aquests quinze dies s’han fet treballs de descoberta, neteja i manteniment d’estructures arqueològiques, així com treballs d’arranjament dels accessos i dels espais de visita pel públic, sota la direcció d’Àlvar Caixal, de l’equip tècnic del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona, i l’arqueòleg Joan Garcia Targa. Amb aquests treballs es dona continuïtat als realitzats l’any 2018.