Tindouf
Campament de refugiats a Al-Aaiun, a la província de Tindouf

L’Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí (ACAPS) de Gavà ens ha pogut confirmar que, fins a data d’avui, els campaments de refugiats sahrauís de la província de Tindouf no han registrat ni un sol contagi per COVID-19, i per tant tampoc cap mort. Franco Sozzi, president d’ACAPS Gavà, ens ha explicat que “el passat diumenge van acabar el ramadà i ara s’obriran una mica més perquè ara ja poden menjar i sortir, però no hi confirmat cap cas ni de contagi ni de mort, i tant de bo que segueixi sent així perquè allà només tenen un hospital i els pocs mitjans sanitaris de que disposen els proporciona Algèria, país que és el gran amic del poble sahrauí”.

Aquest camps estan ocupats per uns 200.000 sahrauís segons ACAPS, tot i que aquesta és una xifra que varia moltíssim segons la font consultada. D’aquests, “uns 90.000 es troben al Sàhara Occidental ocupat, i defensen la seva identitat i el seu territori des de fa ja 45 anys”.

ACAPS ha llençat un vídeo en el seu Facebook per, segons Sozzi, “mantenir viva la flama del moviment i el nostre missatge”. El vídeo és “un encàrrec directe del nou delegat del Front Polisario del Sàhara a Barcelona, que ens ha demanat a les diferents seccions locals d’ACAPS a Catalunya que féssim un vídeo d’aquest tipus per mantenir viu el record, i també per tal que no es perdi la relació entre les famílies i els nens que estava previst que vinguessin aquest estiu, que eren entre 8 i 10”.

En el vídeo hi ha “fotos dels nens del “Vacances en Pau” del 2019, surten les famílies parlant, i expliquem que enguany els nens no vindran arran de la pandèmia de la COVID-19 però que l’any vinent sí que vindran”. Així doncs, és oficial que enguany els nens no venen aquest 2020 a causa de la pandèmia de la COVID-19, suspensió que des d’ACAPS ja feia mesos que estaven preparant donades les circumstàncies.