Candela Peña
Candela peña, amb Icíar Bolláin en un moment del rodatge de "La boda de Rosa"

L’actriu gavanenca Candela Peña podria guanyar el proper dissabte el quart Goya de la seva carrera. Peña està nominada en la categoria de Millor actriu protagonista pel seu paper a La boda de Rosa, dirigida per Icíar Bolláin.

Peña se l’haurà de disputar, d’una banda, amb dues actrius joves amb molt menys recorregut encara: Amaia Aberasturi pel seu paper a Akelarre, i Patricia López Arnaiz per la seva interpretació a Ane. Aberasturi té encara pocs crèdits ja que va començar la seva carrera l’any 2010 i, a banda d’Akelarre, ha treballat fins ara sobretot en curtmetratges i sèries de televisió no molt conegudes amb l’excepció de Cuéntame cómo pasó, on va intervenir en un episodi de la dinovena temporada l’any 2018. López Arnaiz començà la seva carrera igualment l’any 2010 i ja ha treballat en sèries populars com La peste, i en pel·lícules d’èxit comercial com les tres de l’anomenada “Trilogía del Baztán”, és a dir, El guardián invisible, Legado en los huesos, y Ofrenda a la tormenta.

Però d’altra banda, la gavanenca també competeix amb tota una veterana com Kiti Mánver, que porta fent cinema des dels anys 70 del segle passat i està nominada pel seu paper a El inconveniente. Impossible destacar uns pocs treballs en una carrera de 50 anys, però per exemple a Mánver la podem recordar pels seus papers a Todo por la pasta, Boca a boca, La comunidad, Te doy mis ojos (a on va coincidir, precisament, amb Candela Peña), o Las ovejas no pierden el tren (de nou compartint cartell amb Peña). Però segur que l’espectador la ubica en moltes de les pel·lícules dirigides per Pedro Almodóvar, director amb el qual ha treballat en múltiples ocasions: ja sortia l’any 1980 a Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón, on segons els crèdits interpretava a “la noia que és model i cantant però no una puta”, i amb Almodóvar ha treballat, per exemple, en Mujeres al borde de un ataque de “nervios”, La flor de mi secreto o Los abrazos rotos.

Candela Peña, en canvi, va debutar l’any 1994 amb Días contados, d’Imanol Uribe, pel·lícula per la qual ja va rebre directament dues nominacions al Goya, una en la categoria de Millor actriu revelació i l’altra en la de Millor interpretació femenina de repartiment. No va guanyar cap de les dues, però la seva carrera d’ençà aleshores ha estat farcida de grans èxits crítics i comercials com ara Todo sobre mi madre, de Pedro Almodóvar; Princesas, de Fernando León de Aranoa; o Una pistola en cada mano, de Cesc Gay.

Un dels mètodes per copsar els pronòstics d’aquests premis (i d’altres com els Oscars de Hollywood) és veure què en diuen al respecte les cases d’apostes que inclouen els premis Goya. En aquest sentit, una de les més importants, Betfair, ha informat a Europa Press aquesta mateixa setmana que Candela Peña està disputant-se frec a frec el seu Goya amb Patricia López Arnaiz amb un lleuger avantatge per la protagonista d’Ane. Kiti Mánver és la següent favorita pels apostadors, i Amaia Aberasturi la darrera, però segons les apostes cap de les dues tindria opcions reals d’aconseguir el “cabezudo”. De fet, aquest pronòstic estaria en línia amb els recentment entregats Premios Feroz de l’Asociación de Informadores Cinematográficos de España: amb les mateixes actrius nominades en la mateixa categoria (afegint Andrea Fandos pel seu paper a Las niñas), la guanyadora va ser López Arnaiz.

En qualsevol cas, sembla que la disputa entre les dues actrius és molt seriosa i la favorita no està gens clara. El desenllaç, el proper dissabte 6 en la cerimònia d’entrega dels 35 Premis Goya que tindrà lloc a partir de les 22:00 hores al Teatro del Soho Caixabank de Málaga, cerimònia que serà dirigida i presentada per Antonio Banderas i María Casado.