CAP
Badia, aquest matí xerrant amb treballadores dels CAP gavanencs a Unió de Cooperadors

Els dos Centres d’Atenció Primària (CAP) de Gavà viuen avui divendres una jornada de portes obertes. Aquesta iniciativa es fa coincidint amb el Dia de l’Atenció Primària i Comunitària, que es celebra a Espanya cada 12 d’abril des de l’any 2011. Els dos CAP acullen al llarg de tot el dia una sèrie de tallers que tenen l’objectiu de “donar a conèixer als ciutadans la cartera de serveis que podem oferir”, ens explica Joaquina Valle, responsable d’Atenció a la Ciutadania del CAP 2 de Gavà.

Valle creu que “és molt important fer arribar aquesta informació a la ciutadania perquè en moltes ocasions la gent té molt clar els seus drets però no sap què els hi ofereixen els CAP. Moltes persones creuen que nosaltres a l’atenció primària ho oferim tot, però en realitat això no és així, els recursos són limitats i la gent ha de saber de quines eines disposem i què podem oferir exactament”.   

A banda d’aquests tallers, la Unió de Cooperadors acull també unes taules informatives que tenen tanmateix aquest objectiu d’apropar l’atenció primària als gavanencs. Fins allà s’ha atansat aquest matí l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, qui ha assegurat que, amb tota aquesta oferta informativa, els metges “han volgut fer un exercici de transparència i d’apropament a la ciutadania, tot plegat amb l’objectiu de resoldre dubtes”.

Badia ha destacat que gràcies a tot el que s’ha organitzat avui a Gavà “la ciutadania pot conèixer la cartera de serveis que hi ha als dos CAP de la ciutat, alguns dels quals potser la gent desconeix com per exemple els grups de suport emocional. Hi ha tota una oferta a dins dels CAP que crec que són els grans desconeguts”.

La batllessa ha posat en valor que, gràcies a aquesta jornada informativa, també es pretén facilitar l’accés de la ciutadania a l’atenció primària: “Parlem de com accedir a l’aplicació La meva salut, o per exemple de com tramitar la burocràcia que implica donar-se d’alta o obtenir la targeta sanitària. Crec que és molt necessari que hi hagi aquest tipus de jornades informatives, més tenint en compte que aviat Gavà tindrà tres CAP, per tant és important que hi hagi aquest acostament als nostres centres d’atenció primària”.

Valle ha destacat, en la mateixa línia, que tant als dos CAP com a Unió de Cooperadors s’informa avui a la gent, per exemple, de “com fer el document de voluntats anticipades, que és un testament vital que seria adient que tothom tingués perquè estableix com vols que siguin els darrers dies de la teva vida. Amb aquest document, doncs, evites delegar aquesta responsabilitat a ningú”. Valle també ha destacat que a la jornada d’avui també és important que “expliquem com arribar a nosaltres a través de l’aplicació La Meva Salut, ja que hi ha moltes maneres d’arribar sense haver d’anar al CAP en persona i evitant així fer cues”.

El Dia de l’Atenció Primària i Comunitària el va proposar l’any 2011 el Fòrum d’Atenció Primària d’Espanya, que aplega societats científiques, sindicats professionals i també l’Organització Mèdica Colegial d’Espanya (OMC), que és la corporació de dret públic que representa als metges col·legiats espanyols. Aquell mateix 2011, coincidint amb el primer 12 d’abril que es va celebrar aquest dia, es va fer públic un decàleg d’objectius comuns per a l’atenció primària.