la vinya

El 31 d’agost, el celler La Vinya tancarà definitivament les portes del local històric on ha estat ubicat durant 94 anys (un edifici que data de 1879), per traslladar-se a una nova localització. Serà a només uns metres, al número 24 del carrer de Sant Pere, en lloc del 27 actual. Tot i estar tan a prop, la sensació de la família Vidal, propietària del negoci, és d’una certa tristor. La cara més visible de La Vinya, el Jordi Vidal, explica que el canvi és degut a la mort de la mare, la Lluïsa Verge, que ens va deixar a finals d’abril. Ella era la titular del contracte de lloguer, que ha estat rescindit per part del propietari. El Jordi també ens comenta que el que deixen “és un edifici històric per a la ciutadania, però la família ha estat tres generacions vivint i treballant a aquest edifici: el meu avi, els meus pares i ara jo i els meus germans. Així que no només és un canvi de feina, sinó també emocional”.

Aquests dies toca preparar tot el trasllat; més de tres mil referències de vins que han de passar a uns nous prestatges. Però el més emblemàtic són tres botes del 1929 que l’avi del Jordi, l’Àngel Verge, va comprar a l’Exposició Universal de Barcelona i que va traslladar en tren fins a Gavà. “Aquest va ser l’eix central del nostre negoci”, recorda Jordi Vidal. “Les hem portat a restaurar per posar-les també al nou establiment, com a part dels fonaments junt amb el cep. Estaran acompanyades d’una selecció de diferents tipus de botes que fins ara hi havia aquí, però en menys quantitat. Hem de tenir en compte que en aquest local disposàvem de 18 botes funcionant dia rere dia, per un tema més històric i de continuïtat que no pas de consum”.

D’altra banda, del cep tan característic que adorna la porta de La Vinya, n’han tret cinc parts. Jordi Vidal s’emociona en parlar-ne: “hem empeltat cinc parts d’aquest cep a diferents cellers, quatre a establiments del massís del Garraf i una al pati del nostre nou local. Si Déu vol, estarem molts més anys creant un nou cep, una nova vinya a un nou espai de Gavà, sobretot desitjant que no es perdi aquesta”.

Malgrat el trasllat, a La Vinya no pararan de donar servei aquest estiu. A l’agost obriran als matins: de dimarts a dissabte, de 10 h. a 14 h. L’1 de setembre aixecaran la persiana d’una nova etapa. El propietari assegura que “el futur l’encarem amb molta il·lusió. Ens emportem gran part del mobiliari, estem codificant noves referències, i estarem sempre al peu de canó i amb vocació de servei”.

Un servei que aviat arribarà als 100 anys de vida i que s’espera que continuï servint vi a moltes més generacions de gavanencs i gavanenques.