Els representants de la ciutat portuguesa de Valongo recullin el premi
Els representants de la ciutat portuguesa de Valongo recullin el premi

La ciutat de Lahti (Finlàndia), la capital verda europea d’enguany, va acollir ahir per la tarda la cerimònia de lliuraments dels premis European Green Capital i European Green Leaf.

Gavà era l’única ciutat de l’Estat espanyol escollida com a finalista dels premis European Green Leaf per a ciutats entre 10.000 i 100.000 habitants. Competia amb Bistrița (Romania), Elsinore (Dinamarca), Treviso (Itàlia), Valongo (Portugal) i Winterswijk (Països Baixos). El guardó va ser per Valongo i Winterswijk que se’n porten un premi econòmic de 200.000 euros per a la implementació d’iniciatives i mesures per millorar la sostenibilitat mediambiental de les ciutats.

El títol European Green Capital ha estat per a Tallinn (Estònia) que competia per al guardó amb Helsingborg (Suècia), Cracòvia (Polònia) i Sofia (Bulgària) . La guanyadora d’aquesta categoria ha rebut un premi econòmic de 600.000 euros.

Aquests guardons els atorga la Comissió Europea per reconèixer la tasca de les administracions municipals en la construcció de la resiliència urbana i la sostenibilitat. Una tasca que, com remarca la direcció general de Medi Ambient de la Comissió Europea, pren especial rellevància en aquests moments de crisi sanitària, social i econòmica sense precedents

Les 10 ciutats finalistes a les dues categories comparteixen el compromís d’afrontar els reptes ambientals i urbans, demostrar que és possible construir espais urbans verds.

Abans del lliurament l’alcalde de Lahti, Pekka Timoten va assegurar que “tots els que esteu aquí sou uns guanyadors”.

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, dies abans de la cerimònia havia assegurar a través de les seves xarxes socials: “Per a nosaltres ja és un èxit ser finalistes, entre les 6 ciutats europees més compromeses amb la sostenibilitat i el medi ambient. És el resultat de les polítiques implementades durant anys”.