Gavà va tancar ahir dijous la cinquena Jornada por una Economía Circular y Competitiva, celebrada tant ahir com dimecres 1 de juny a l’Espai Maragall. Aquesta cinquena edició ha servit per veure els resultats de projectes innovadors, presentats en fases inicials a les anteriors edicions de la trobada, i així obtenir impactes de les actuacions implementades.
Representants d’entitats públiques, empreses privades, universitats i experts han apropat als més de 140 assistents experiències sobre la implantació d’estratègies innovadores per accelerar la transició circular en àmbits com la gestió de l’aigua, els residus, la construcció sostenible i la moda. La Jornada ha estat presentada per la periodista i conferenciant Belén Kayser, especialitzada en medi ambient, sostenibilitat i consum conscient.
En el discurs de clausura d’ahir, l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia va voler destacar “l’orgull” que representa per Gavà “portar des del 2016 treballant en aquests projectes, i des del 2018 amb aquestes jornades, i potser no liderant, tot i que és important liderar, però el més important en realitat és la participació, és aprendre i treure profit de cada una d’aquestes experiències, que fins ara ja són moltes”.
Badia ha desitjat que l’any vinent “aquestes experiències siguin més i millors. El món local les ha d’impulsar, però també és el que toca el teixit ciutadà, que és el que es beneficiarà d’aquestes mesures que es poden prendre a través de l’economia circular i sobretot de la possibilitat de l’economia circular a través de la competitivitat, perquè sense una no hi haurà altra ja que ens trobem en una societat en la que, si no hi ha competitivitat, difícilment hi haurà rendiment. En aquest cas, però, parlem d’un rendiment concret que és el rendiment sostenible”.
Els temes referents a l’economia circular Van ocupar l’agenda del primer dia de la Jornada. La sessió va començar amb evidències d’estratègies d’èxit de dues ciutats de referència en economia circular, Manchester i Sevilla. Tot seguit, des de Madrid, Sevilla i Gijón, es va incidir en com aquestes ciutats treballen en la descarbonització de l’economia i a favor de la transició energètica, amb reptes de futur. Finalment, els representants de sis projectes d’èxit des de sectors com l’alimentació, els materials, l’aigua, la moda, la construcció i la gestió de residus, van explicar els resultats obtinguts a partir de la seva implementació.
Ahir dijous la jornada es va centrar en projectes europeus, sobretot en les iniciatives URBACT i UIA, de les quals l’Ajuntament de Gavà forma part amb els projectes Biocanteens Transfer Network i Gàvius, respectivament.
Badia va acabar el seu discurs de cloenda d’aquesta Jornada recordant “el decàleg, que crec que s’ha de subratllar i posar en valor, que és un decàleg que resumeix i compromet precisament aquesta jornada de l’any 2022, i és un decàleg que crec que l’any vinent seria bo no només mantenir-lo sinó augmentar-lo, o fins i tot que alguns dels seus punts fossin ja obsolets”. L’alcaldessa va insistir en que aquests deu punts “són el fruit de totes aquestes jornades que ens serviran com a punt base per les properes jornades, així que crec que és important que posem el focus aquí”.
Aquest és el decàleg de 10 idees clau d’aquesta cinquena Jornada por una Economía Circular y Competitiva:
1.- És el moment de “tangibilitzar” l’economia circular, duent a terme accions que donaran peu a un canvi real.
2.- Per ser realment competitius hem de crear xarxes de col·laboració i atreure línies de finançament. És imprescindible el treball conjunt entre tots els sectors públic i privat.
3.- No només cal pensar a reduir les emissions. També cal incentivar l’I+D per implementar accions post-carbonització.
4.- Les ciutats planegen la seva transformació verda a partir de la metodologia de les missions (casos de Manchester i Sevilla): assolir objectius concrets en un determinat marc temporal.
5.- Els ajuntaments són les primeres administracions que han d’aplicar polítiques sobre economia circular. Accions senzilles, com incentius fiscals, poden ajudar a fer que empreses i ciutadania s’impliquin.
6.- Cal actuar a les etapes primerenques del cicle de vida del producte, que és on es produeix el 80% de la seva empremta ambiental.
7.- Cal fer que l’economia circular sigui transversal. Cal actuar sobre problemàtiques concretes a tots els sectors. Cap no pot quedar fora.
8.- Els residus no són escombraries, sinó que ja són un recurs: aviat no els distingirem de les matèries primeres.
9.- La servitització de productes és una possible solució en el model de consum per evolucionar cap a la circulació i rebaixar les tensions en la producció.
10.- La transició cap a l’economia circular no és ideològica, sinó una necessitat lògica.