Cloenda Ciutats Defensores dels Drets Humans 2018

Gavà ha acollit, aquest dimecres, l’acte de cloenda del projecte de les “Ciutats Defensores dels Drets Humans”, un cicle organitzat arreu de Catalunya i que a nivell comarcal ha sumat la seva vuitena edició. El cicle ha presentat activitats de sensibilització diverses amb la participació de 8 activistes vinguts d’arreu del món que han relatat les seves dures vivències i han denunciat la vulneració sistemàtica dels drets més fonamentals en el seu país.

En aquesta ocasió ens han visitat: Ahmed Ali, d’Egipte; Ramón Esono Ebalé, de Guinea Equatorial i Manal Tamimi, de Palestina que han parlat del dret a la llibertat d’informació, d’expressió i d’opinió. Tun Khin, de Myanmar amb els drets de les minories nacionals, ètniques i religioses; Marisa Franco, d’Estats Units, amb la lluita contra les deportacions; Spitou Mendy, d’Espanya parlant dels drets laborals de les persones migrades; Margarita Pineda, d’Hondures amb el dret al medi ambient i els drets de les minories ètniques i nacionals i Janahuy Paredes, de Mèxic, defensant el dret a la veritat, la justícia i la reparació i la lluita contra les desaparicions forçades.

Tots ells van venir ahir a la nostra ciutat, primer a la recepció institucional encapçalada per l’alcaldessa a l’Ajuntament, i després a l’Espai Maragall en un acte on es van poder escoltar les intervencions de 4 d’ells i gaudir de les actuacions de l’Aula de Dansa, l’escola de ball El Muro, el grup de ball Eramprunyà, el raper Ander i Mago de la Casa Gran i els Migro Danza.

En els parlaments inicials, l’alcaldessa Raquel Sánchez va agrair “la generositat i implicació del activistes” que amb el seu testimoni “contribueixen a fer-nos veure que som uns privilegiats per viure en una societat lliure i democràtica” però que “el respecte als drets no està garantit per sempre, i en molts indrets són vulnerats de manera greu i flagrant. Per això, no ens podem mantenir impassibles. Es tracta d’una causa global davant la qual ens mostrem solidaris i plenament compromesos”.

Sánchez diu que “és important seguir amb aquest projecte per fer pedagogia entre els joves i ésser conscients que, en ocasions, dins una mateixa ciutat, es vulneren drets entre veïns per la manca de respecte a la diversitat”.

Manel Vila, director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, qualificava aquest projecte d’ “estrella” i destacava l’èxit del mateix gràcies a “la capacitat d’entesa i coordinació entre les diferents institucions”, un fet que, al seu entendre, “és meritori en el temps que corren”. Vila ha precisat que “avui Catalunya viu una situació complicada, però per res és comparable als episodis de greu violència que es pateixen altres indrets del món” i ha subratllat que “som terra d’acollida. Sempre disposats a cooperar com per exemple amb l’acollida de refugiats”.

Finalment, Miguel Pajares, president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, va “agrair als municipis implicats en aquest projecte que no ha parat de créixer i que no “ens deixa indiferents”.

A més de Gavà, prenen part en el cicle Castelldefels, Cornellà, El Prat, Esplugues, Sant Boi, Sant Feliu, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, Molins de Rei i Viladecans.

El projecte està participat pel Fons Català de Cooperació per al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans, el Institut Català Internacional per la Pau, la Diputació de Barcelona, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Casa Amèrica de Catalunya i el Fòrum de Síndics i Defensors Locals.