Cloenda del projecte educatiu Mart XXI
Vuit centres de Gavà han participat en la novena edició de Mart XXI

La sala polivalent de l’Escola Superior d’Agricultura de la Universitat Politècnica de Catalunya va acollir l’acte de cloenda del projecte Mart XXI en què estudiants de tercer i quart de secundària van treballar en la recerca de solucions per establir una colònia humana al planeta Mart. A l’acte va assistir l’alumnat dels centres educatius de Sant Vicenç dels Horts, El Prat de Llobregat, Sant Just Desvern i Gavà. Per part de Gavà van participar enguany en el projecte 37 alumnes dels instituts de Bruguers i El Calamot i els col·legis Sagrada Família, Immaculada Concepció, Santo Ángel, Sagrat Cor, San Pedro i Bon Solei.

Els nois i noies participants a Mart XXI van fer 5 sessions d’un matí al campus de Castelldefels. Els van acompanyar investigadors especialistes en l’àmbit del coneixement que s’ha de treballar en cada classe i van reflexionar sobre la possibilitat d’establir una colònia humana al planeta vermell amb la ciència i el treball en equip com a fil conductor, intentant cercar solucions a problemes com ara obtenir aigua, produir aliments o la generació i el consum de l’energia.

Impressions dels participants

Jordi Gutiérrez, director científic de la UPC i coordinador del Mart XXI va explicar que “és un projecte que ens creiem molt. Tots els que hi treballem som científics o tecnòlegs i sabem de la importància de la enginyeria i la ciència a la societat. A la vegada veiem que molt jovent considera que, o bé són pocs importants, o bé són molt avorrides i no és així”. L’objectiu d’aquest projecte, que es fa conjuntament amb l’Ajuntament i la Diputació, creu que s’està aconseguint: “Els nois i noies estan veient que la ciència i la tecnologia són divertides i engrescadores i, a més, molts alumnes han descobert que tenen bona capacitat i poden fer coses complicades i interessants”.

Per a Gerard López, alumne del col·legi Santo Ángel l’experiència “m’ha aportat noves formes d’aprendre, de relacionar-me amb la gent, de resoldre situacions curioses. Sincerament m’ha agradat molt participar i recomano molt l’experiència “.

Mart XXI forma part de la Guia Educativa que l’Ajuntament ofereix cada any als centres educatius de la ciutat . “És un projecte que aposta per l’educació i per l’èxit educatiu perquè els nois i noies no abandonin els estudis i està tenint molt bona acceptació “, explica l’alcaldessa Raquel Sánchez qui va recordar que, “estem en un territori innovador, que tenim un potencial increïble i el que volem és fomentar els talents, les capacitats i que ens quedi també aquí al nostre territori”.