Amb una conferència, al Museu, es va donar el tret de sortida a la celebració de l'aniversari
Amb una conferència, al Museu, es va donar el tret de sortida a la celebració de l'aniversari

Amb la conferència “Present del llibre de muntanya, perspectives de creixement del gènere” es va donar, ahir a la tarda, a la sala d’actes del Museu de Gavà el tret de sortida al programa d’activitats per celebrar el 10è aniversari de la posada en marxa del club de lectura Fita i Petjada.

El soci de la Unió Muntanyenca Eramprunyà i coordinador del club de lectura Fita i Petjada, Juan Pérez, explicava així els seus inicis: “Van començar al juny de 2012, fem ja 10 anys que estem treballant amb el llibre de muntanya, la literatura que envolta el mon rural i el llibre de viatge”. El club fa una lectura mensual, la tertúlia corresponent i “de vegades portem autors i fem inclòs rutes literàries vers tot el territori català”. El balanç és per ell “molt interessant” ja que “van començar amb molta por. Érem sis persones i avui tenim un ratio de unes 18 persones. Probablement és un dels clubs de lectura més grans de Gavà”.

El coordinador del Club de lectura i la presidenta de l'entitat
El coordinador del Club de lectura i la presidenta de l’entitat

La presidenta de l’entitat gavanenca, Bruguers Comas, va assegurar que “és fantàstic que en aquest 10 anys el club de lectura hagi pogut arribar a llegir 90 llibres. Son molts llibres, moltes lectures, molt viatges, moltes aventures . És fantàstic que des de la UME puguem seguir treballant perquè el club de lectura continuï endavant” i va desitjar que “ el futur ens porti a fer moltes aventures a la muntanya des de la lectura”.

A la sala d’actes del Museu va assistir un nodrit grup de persones per escolar als escriptors i persones relacionades amb el món dels llibres de muntanya. Un dels ponents Enric Soler sobre aquest gènere de la literatura ens deia: “Te poca salut però estable, la qual cosa es un guany. Hi ha un sector que es molt fidel però no acaba de créixer en relació a altre tipus de literatura, és un ambient molt concret amb el qual l’expansió es nota molt poc a poc. Però tot i això estem contents”. Sobre l’aniversari del Fita i Petjada va assegurar que “és un símptoma que pas a pas s’arriba molt juny” i va engrescar els seus impulsors a seguir fent-ho perquè és una manera d’anar molt més amunt i molt més enllà”.

La tinenta d’alcaldessa de l’àmbit de Cultura, Ester Zamorano, en companyia del regidor de esports, Luis Guitart van assistir a l’acte en representació del consistori. Zamorano va destacar que “és un paler poder acompanyar-los perquè creiem que aquesta transversalitat de l’esport junt amb la cultura cal posar-la en valor i no tenim més que mirar aquest photocall que hi ha a la sala amb imatges d’aquests 90 llibres, aquests 90 presentacions que han fet durant aquest 10 anys”.

En el marc de les activitats es farà un curs i un curs d’escriptura els dies 16,23, 28 i 29 de maig a càrrec de Raquel Picolo, professora d’escriptura, escriptora i pirenaica. Raquel Picolo que va ser ahir una de les ponents ens explicava en què consistirà el curs d’escriptura “El taller tindrà dues sessions introductòries pensant en els interesso del públic, de la muntanya. Dos introductòries de narrativa i després tindrà un cap de setmana d’escriptura i natura “.

El programa es completa amb una exposició de tertúlies d’autor el 13 de maig a las 19, 30 a la seu de la UME i trobades amb autors el 20 i 26 de maig i 3 de juny . Aquests són els que intervindran: Cori Calero (20 de maig, baixos del Museu de Gavà), Francesc Roma (26 de maig, seu social de la UME), i Jaume Altadill (també a la seu social de l’entitat el 3 de juny).