Com actuar davant el Bernat marbrejat

Amb la baixada de les temperatures, els bernats marbrejats ( Halyomorpha halys) entren a l’interior dels edificis a buscar refugi. La presència d’aquesta xinxa sol provocar el rebuig dels habitants però el cert és que no fan res. Té una bona capacitat de vol i no produeix picada en les persones ni animals, tampoc transmet malalties.

Segons directrius de la Generalitat, es recomana que la ciutadania apliqui mesures per evitar que els insectes entrin en els seus habitatges mitjançant “la instal·lació de mosquiteres a les finestres» o «tapar els forats exteriors amb malles”. No és recomanable aplicar cap mena d’insecticides per la poca eficàcia que tenen. A l’interior dels habitatges o de les propietats privades es poden eliminar mitjançant un “aspirador i posteriorment retirant la bossa i posant els insectes en un pot amb aigua i sabó”.

L’insecte es va detectar a la zona fa tot just cinc anys i s’alimenta i pot afectar principalment molts arbres fruiters i ornamentals, a més dels cultius agrícoles. Malgrat que no pica a les persones, ni als animals pot resultar molest perquè quan es veu amenaçat desprèn una forta i desagradable olor, i perquè poden trobar-se en grans quantitats.

Si algú detecta la seva presència cal fer-li una foto del dors i/o ventre i publicar-la en la plataforma de Natusfera: https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted