Plaga de Bernat marbrejat
Exemplar de Bernat marbrejat.

Ja fa dos anys que conviu entre nosaltres el bernat marbrejat, (xinxa Halyomorpha halys) un insecte invasor procedent d’Àsia que ja ha causat danys econòmics importants en conreus d’Estats Units. De moment, aquí, la plaga es localitza en l’entorn urbà i en àrees verdes sense causar danys aparents, però en altres indrets d’Europa, on ja va arribar fa temps, està provocant greus pèrdues en alguns cultius agrícoles. Ara amb l’arribada del fred els exemplars adults migren cap a les cases, edificis, i altres construccions buscant refugi per a passar l’hivern.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i l’lnstitut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) tenen previst continuar realitzant els estudis biològics, i dissenyar estratègies de lluita per a cercar els moments i mètodes més adients per al seu control.

A més, el Departament ha publicat un tríptic informatiu i un pòster adreçat a la ciutadania, on s’explica la biologia de l’insecte i es demana la seva col•laboració.

L’insecte, a Catalunya, es va localitzar per primer cop a Girona, l’any 2016.

L’any 2017 es va detectar als municipis de Cornellà, Gavà, i l’Hospitalet de Llobregat. Durant l’any 2018 ja es va trobar als municipis de Bàscara, Cervià de Ter, Borrassà, Figueres, Girona, Quart, Riudellots de la Selva, Badalona, Mataró, el Prat de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès, i Reus.

A finals de setembre d’aquest 2019, s’ha observat individus en cultius agrícoles de mongetera, tomàquet, i albergínia al Baix Llobregat (Barcelona), i en poma a Ventalló (Girona). Els tècnics de sanitat vegetal han procedit a fer diferents prospeccions per a conèixer l’abast i la distribució en aquestes zones.