Companyia General del Foc
Una dona imita pel seu fill una de les bèsties de la Companyia General del Foc, aquest matí al passeig Maragall

La Companyia General del Foc compleix enguany 40 anys de vida. És una efemèride importantíssima, i és que moltes coses han canviat des de que es va crear l’any 1982 amb, segons els seus responsables, “anar més enllà de ser una simple colla de diables o una colla de bestiari, els membres fundadors ho volien ser tot i estar oberts a tot dins del món de la cultura del foc, d’aquí el nom escollit i el seu ampli significat”.

Aquest matí, com és tradicional en cada Festa Major d’Estiu, han fet la seva plantada de dracs i bèsties de foc al passeig Maragall. I eren totes excepte el Brumot que, tal i com ens ha explicat el president de l’entitat, Ramon Llonch, “està en aquests moments en situació de reformes per preparar-lo per l’any vinent, que farà 25 anys. El teníem una mica vellet i ara mateix l’estem recuperant”.

Companyia General del Foc
Un moment del cercavila d’aigua, aquest matí a la plaça de Jaume Balmes

Desprès s’hi han atansat amb les bèsties d’aigua fins la plaça de Jaume Balmes per donar inici al cercavila d’aigua que ha baixat pel carrer Sant Pere i el de Sant Josep Oriol fins la plaça de l’Església.

Gemma Badia, alcaldessa de Gavà, ha felicitat als membres de la Companyia General Foc assegurant que “són molts anys i és una entitat molt integrada en la vida associativa de Gavà i en la cultura de la ciutat, participant en tots els actes als quals se’ls conviden, que són moltíssims”. L’alcaldessa ha destacat, en aquest sentit, que “el teixit de les entitats culturals i tradicionals a Gavà està molt viu”.

Companyia General del Foc
Ni l’alcaldessa de Gavà ha pogut evitar l’aigua dels dracs en el cercavila del matí

El plat fort de la celebració d’aquests 40 anys arribarà aquesta nit, però. Primer a les 20:00 hores, amb una tabalada al parc de la Torre Lluc. I després a partir de les 21:15 hores amb els dos correfocs habituals, primer l’infantil i després el de dracs que ja és per a adults. Tots dos sortiran del passeig Joan Maragall, pujaran pel carrer Sant Josep Oriol, giraran per Sant Pere i acabaran recorregut a la plaça Jaume Balmes.

La celebració dels 40 anys de la Companyia General del Foc es basa en la idea de “40 anys, 40 colles”, però la idea ha queda superada, tal i com ens explica Llonch: “Tenim 9 colles infantils, 19 dracs de foc, 3 d’aigua que havien de ser 5 però ens han fallat dos, i entre 14 i 18 colles de percussió. Al final 40 colles no seran, perquè en total són gairebé 52 ó 53 colles, però és que quan vam obrir per veure quines colles volien venir vam tenir seriosos problemes per seleccionar quines venien i quines no, perquè podien haver vingut tranquil·lament 80 colles”.

Aquest èxit, ens confessa Llonch, “segurament deu ser perquè alguna cosa fem bé, som estimats arreu on anem”. El secret? “L’esforç. Molt esforç. La companyia té 40 anys perquè hi ha molt esforç invertit, el membre menys actiu de l’entitat és molt sacrificat, dones el teu temps lliure, moltes hores, i això genera molts problemes. A sobre, és una activitat molt cara, la roba i tot el que implica aquest hobby suposa una forta inversió econòmica”.

Per tant, segons Llonch, “avui és un dia molt especial perquè una entitat cultural fa 40 anys. Arribar a aquesta data amb una colla forta, rejovenida i dinàmica ha estat difícil, però ho hem aconseguit tot i la pandèmia de la Covid, que ens ha posat les coses molt complicades a tot el món del foc”.