Concentració a favor del model educatiu català

Tot i el mal temps, desenes de persones han participat, aquest dimecres a la tarda, a la concentració de Gavà per defensar el model d’escola catalana. La convocatòria, feta per Somescola, era a nivell de Catalunya, davant dels ajuntaments i l’objectiu, no era altre, que alçar la veu a favor de “la immersió lingüística com a eina de cohesió social i igualtat d’oportunitats”. Entre els assistents s’hi podien comptar representants de les AMPA’s de les escoles Jacme March, Gavà Mar, Salvador Lluch, Marcel·lí Moragas, Eramprunyà, la llar d’infants Rosaura Terrades i els IES Calamot i Bruguers. També hi participaren representants de l’Assemblea Nacional Catalana, d’Òmnium Cultural, dels diferents sindicat, de partits polítics, com ara el PSC, ERC, GSSP i el PDeCAT, així com l’alcaldessa, Raquel Sánchez.

La plataforma Somescola, formada per més de mig centenar d’entitats cíviques, culturals i de l’àmbit educatiu, considera “intolerable” les intencions del govern espanyol d’introduir una casella en la preinscripció escolar on els pares i mares puguin triar la llengua d’escolarització dels infants i “l’ús de l’escola com a element polític” en considerar “La casella és un atemptat directe contra el model educatiu”.

El manifest defensa “la consolidació, protecció i millora del model educatiu català, perquè és garantia per construir una societat democràtica i lliure” i assegura que “ha contribuït a generar la societat actual plural, diversa, amb criteri i amb uns principis de convivència sòlids”. El text també precisa que “el context històric i social en el que vivim fa encara més important garantir que el model educatiu català millori, per poder donar resposta als reptes i les necessitats dels infants” ja que els nous plantejaments suposen una “involució educativa”

Història del català a les escoles de Gavà

A l’inici de l’acte es va fer un repàs a la història de l’arribada del català a les escoles que, en el cas de Gavà, ser per la iniciativa privada d’Òmnium a principis dels anys 70. Era un projecte no oficial però que va rebre el suport de l’Ajuntament i que va començar al Jacme Marc amb la presència d’un professor extern. Després s’hi va sumar el Salvador Lluch i el projecte es va anar consolidant al 1978, quan, per decret, es programa l’assignatura de català s’incorpora. Al 1979, se celebren les primeres eleccions municipals i augmenten les hores de català les escoles públiques. Al 1983, s’aprova la llei d’immersió lingüística i l’idioma es va incorporant, de manera progressiva, als centre. Mentrestant, els educadors es formen per poder fer les classes en català. Val a dir que Gavà va ser un dels primers municipis comarcals que van introduir l’ensenyament del català a l’escola.