Moment de la lectura del manifest de l'Associació de Dones Clara Campoamor
Moment de la lectura del manifest de l'Associació de Dones Clara Campoamor

“No és abús, és violació. Si ens toquen a una, responem totes”. Aquest és el missatge clar que ahir a la tarda van cridar els assistents a la concentració de rebuig i condemna a l’agressió sexual en grup que va patir una menor fa dos anys i mig a Manresa i que ara s’està jutjant a l’Audiència de Barcelona.

L’Associació de Dones Clara Campoamor va convocar la concentració que va tenir lloc, ahir a la tarda, a les portes de l’Ajuntament a la qual van participar ciutadania, representants de entitats i de partits polítics així com representants de la corporació municipal encapçalada per l’alcaldessa, Raquel Sánchez, membres de l’equip de govern i portaveus i regidors d’ERC, Podemos, Junts X Gavà i Partit Popular.

En el comunicat, que va llegir la representant de l’entitat feminista que va convocar l’acte, Carme Ruiz, es denuncia “la sorpresa i ràbia” perquè la “fiscalia acusi els agressors d’un delicte d’abús i no de violació” i no tingui en compte la sentència de la “manada” de Pamplona que deixa clar “que les dones ja no tenim que morir perquè ens cregui que hem estat violades”. En el comunicat també es deixa clar el suport a la víctima “ estem aquí per dir que et donem suport, que creiem en tu, estàs demostrant un gran valor en aquest judici tan dur. Volem que es faci justícia, que es reconegui la teva veritat, per tu i per totes. Sí et creiem”.

L’alcaldessa també va rebutjar els arguments del ministeri fiscal i va assegurar que es necessari un canvi de las lleis “Ens trobem en un judici en el qual sembla que la persona que està sent jutjada és la víctima, una noia que tenia només 14. Hem de canviar el sistema, hem de canviar la llei però sobretot hem de canviar com a societat. Hem de sortir a reprovar aquests fets, aquestes consideracions. Hem de ser valents, les dones en primer lloc però en aquesta lluita ens han d’acompanyar els homes”.

En el decurs de la concentració representants d’entitats, ciutadania, representants de partits així com el portaveus de Podemos, Miguel Herrera; de Junts X Gavà, Isidre Casas; del PP, Mónica Parés i la regidora d’ERC, Marta Jiménez van intervenir per expressar també el seu suport a la víctima i demanar un canvi en la societat i les lleis perquè com va dir Marta Jiménez “és necessària una reforma important de la mentalitat del sistema judicial que encara manté unes estructures de pensament que no corresponem amb la realitat social”.

Segons l’escrit de l’acusació en el judici que s’està celebrant a l’Audiència de Barcelona, la nit del 29 d’octubre de 2016 sis homes van penetrar vaginalment, un rere l’altre, una menor de 14 anys en una fàbrica abandonada de Manresa. Dos d’ells també van penetrar-la de forma bucal. Malgrat això, la fiscalia basa la seva acusació en un presumpte delicte d’abús sexual i no d’agressió sexual -violació-.