Juan Calleja

El proper 2 de març serà un dia molt especial pels amics i familiars de Juan Calleja, músic viladecanenc i molt vinculat a Gavà, que va morir el gener de 2023 a causa d’una leucèmia. Serà aquest dissabte, a l’Ateneu de Cultura Popular Can Batllori de Viladecans, que tindrà lloc un concert per retre homenatge a la figura de Calleja. En aquest concert prendran part un bon grapat d’amics que van compartir escenari amb Calleja com ara la Jimmy Reitz Band, els Oro, La Fuga, i fins i tot Ricardo Marín, tots ells músics de Gavà.

Pepi Varea, que va estar casada amb Calleja durant més de 20 anys, és una de les impulsores d’aquest concert homenatge, i admet que “per a mi serà un concert molt emotiu, però a banda de l’aspecte personal crec que és important fer un reconeixement al talent local, crec que a Viladecans però sobretot a Gavà hi ha molta cultura musical, hi ha molts bons músics i molt bons cantants”.

Calleja va fer carrera com a guitarrista acompanyant a grups i solistes molt reconeguts com per exemple La Orquesta Mondragón, amb qui va estar durant 10 anys de 1993 a 2003. També va treballar per a Amistades Peligrosas, Hevia, Rosana, David Bustamante o Camilo Sesto. Justament van ser els seus companys de gira de Sesto que ja van organitzar un primer homenatge a Calleja. Va ser “a Madrid i van assistir molts dels seus antics companys com per exemple Javier Gurruchaga o Alberto Comesaña”. Pepi també va anar i “quan vaig tornar els hi vaig explicar als seus amics d’aquí, i vam decidir que els amics del seu poble també havíem de fer alguna cosa semblant”.

El concert de can Batllori tindrà una peculiaritat molt important ja que “tenim les pistes originals de la guitarra de Juan en quatre temes que la Jimmy Reitz Band tocarà en directe sincronitzant-se amb aquestes pistes, així que realment serà com si Juan estigués allà mateix tocant també, serà una guitarra virtual”. Els assaigs d’aquests concerts “estan sent molt complicats perquè s’ha de sincronitzar la guitarra virtual amb els instruments en directe, i això és molt difícil perquè ha de quedar tot perfecte”.

Aquestes quatre cançons pertenyen a un disc inèdit que Calleja va gravar en el seu dia amb la Jimmy Reitz Band. Justament, i gràcies a la feina d’un col·leccionista de Madrid, en el concert homenatge es posaran a la venda 100 còpies d’aquest disc, còpies que “es vendran a un preu molt simbòlic per recaptar fons per lluitar contra el càncer infantil”.

Les portes de Can Batllori s’obriran a partir de les 20:00 hores per projectar un muntatge de vídeo amb imatges de Calleja mentre els assistents prenen alguna beguda. El concert està previst que comenci pels volts de les 21:00 hores.