
La Coral Sellarès de Gavà i l’Associació d’Amics del Museu organitzen un concert homenatge al mestre Ramon Marcó. La Coral Sellarès ja va introduir un petit tastet d’aquest homenatge en el concert de Nadal que van fer el passat desembre, però el veritable homenatge tindrà lloc amb aquest concert en que, a banda d’aquesta coral, intervindran la Coral La Lira de Viladecans, la Coral Renaixença de Sant Boi de Llobregat, la Coral La Igualtat de Gavà i la Coral Som i Serem de Viladecans.
El concert homenatge es fa coincidint amb el centenari del seu naixement el 9 de març de 1923. Isabel Pugès, presidenta de la Coral Sellarès, ens ha explicat que Marcó “va crear la Coral Sellarès l’any 1965 en un moment en el que la Companyia Roca recolzava moltes activitats culturals. Marcó treballava a la Roca i va ser llavors quan la Masia de Can Sellarès es va convertir en la seu de totes activitats cultural, i allà hi havia de tot, des de la coral fins a rondalles passant també pel beisbol”.
La importància de Marcó, però, va més enllà de ser el creador de la Coral Sellarès. Pugès destaca que “va ser un mestre boníssim i va fer estimar la música a molta gent, de fet la Coral Sellarès sempre ha estat bastant nombrosa, i encara ho és ja que sempre ens hem mantingut entorn els 50 o els 60 cantaires des de que es va crear”.
Marcó “va ser molt innovador en un indret com el Baix Llobregat, on hi ha més de 40 corals, i es feia portar d’Amèrica partitures de musicals dels quals ell adaptava la lletra al català”. Així va ser com van arribar a Gavà concerts amb músiques de les pel·lícules de Disney, o adaptacions de musicals com ara El violinista en el tejado. I això en un temps en el que “no es cantava gairebé res en català”.
Pugès té molt clar que Marcó “ha deixat molt bon record, vam gaudir molt amb ell i ens va dirigir des de la creació de la coral fins l’any 1997, que és quan es va jubilar, així que ara que es fan 100 anys del seu naixement ho hem volgut celebrar”. I en aquest homenatge no podien faltar, per descomptat, les corals on ell va assajar, “com la Lira de Viladecans, on s’hi va estar des de 1955 fins el 1976”. D’aquesta coral “se’n van sortir uns quants cantaires que van formar altra coral, la Som i Serem. Amb aquesta coral el Marcó no va assajar directament, però han volgut participar en l’homenatge ja que són gent que sí que va treballar amb marco a La Lira”.
Marcó també va dirigir des dels inicis dels anys 80 i fins que es va jubilar una coral a Sant Boi, la Coral Renaixença: “La Coral Sellarès va fer un concert a Sant Boi a una escola de monges, i a l’associació de pares els hi va agradar tant la nostra coral que li van demanar si podien crear una coral ells també per tal que els dirigís”. Aquesta coral també participarà en l’homenatge, com ho farà d’altra banda la Coral La Igualtat, “que Marcó va dirigir des de 1973 fins el 1978”. Queda clar, doncs, que Ramon Marcó “va estar gairebé tota la seva vida dirigint corals”.
L’homenatge a Ramon Marcó tindrà lloc a l’Espai Maragall, el proper diumenge 26 de març a partir de les 18:00 hores, i amb l’entrada gratuïta. Cada coral “cantarà un parell de cançons i es llegiran textos d’homenatge on s’explicarà que ha significat Marcó per a cada coral”.