Més que mai, Gavà
Constituït l’acord ciutadà “Més que mai, Gavà”

Aquesta tarda s’ha constituït l’acord ciutadà Més que mai, Gavà, un acord impulsat per l’Ajuntament de Gavà que vol treballar “per la reactivació econòmica, el progrés social i la sostenibilitat urbana”. Diversos representants del teixit econòmic, social, associatiu i cultural de Gavà han participat en una videoconferència que ha presidit l’alcaldessa, Raquel Sánchez. Aquesta sessió online s’ha concebut com el punt de partida d’aquesta iniciativa que pretén estructurar idees i propostes per bastir la reconstrucció econòmica de la ciutat en l’escenari post-COVID-19.

Raquel Sánchez ha recordat per començar que “estem passant una situació complicada i hem patit molt directament, segur que molts de vosaltres en primera persona, el que ha estat una crisis sanitària que s’ha estès a altres àmbits com el laboral, el social, l’econòmic, i en definitiva a tota la nostra quotidianitat bàsica”. La batllessa ha posat de manifest els “intents que hem posat en marxa per pal·liar aquests efectes de diverses maneres, en un primer moment ho vam fer amb un pla de xoc que ens ha permès donar resposta a les situacions més complicades i d’emergència, però encara ens queda un llarg camí que planteja la necessitat d’abordar solucions més a mig i llarg termini”.

Sánchez també ha destacat que “aquesta crisis ens ha demostrat que quan les administracions treballem plegats i coordinadament, sobretot les administracions més properes a la ciutadania, som capaços de donar respostes més acurades, més concretes i més ajustades a la realitat”. L’alcaldessa s’ha mostrat “preocupada per veure com ens sortim d’aquesta crisis” i ha apostat pel “necessari paper del diàleg social” en aquesta sortida de la crisis.

L’alcaldessa, per últim, no ha dubtat en assegurar que “el més important ara és garantir els llocs de treball, i haurem de treballar per veure com poder articular mesures que garanteixin aquests llocs, però també per donar oportunitats per tal que sobretot les petites i mitjanes empreses, que són potser el teixit econòmic més representatiu de les nostres ciutats, tinguin també marge per sortir d’aquesta crisis”.

Alguns representants institucionals han volgut intervenir en aquesta primera sessió del Més que mai, Gavà, per tal de donar la seva visió sobre aquesta iniciativa i, en tots els casos, per felicitar als seus organitzadors. Ha estat el cas d’Eva Martínez, presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat i alcaldessa de Vallirana, que ha felicitat al consistori gavanenc per la seva capacitat “d’arribar a acords, primer amb aquell pla de xoc que vau fer rapidíssimament, i ara amb aquest acord que donarà peu a una reflexió en la que hi intervindran agents socials i econòmics a banda dels institucionals”.

Martínez creu que aquest acord “és una mostra clara de la capacitat de resposta que estan tenint tots els municipis de la nostra comarca, i també de la capacitat que té el Baix Llobregat de crear consensos i arribar a acords, ja no només amb el conjunt de les administracions públiques sinó també amb sindicats, associacions empresarials i amb el teixit social”.

També ha intervingut Juli Fernández, delegat territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, que no ha dubtat en recolzar aquesta iniciativa ja que, “en el moment en el que estem, ens cal ser capaços de teixir aquests espais amplis de treball perquè la situació és excepcional i és dura, especialment des del context social i econòmic amb centenars de famílies patint a Gavà i també a la resta del país”. Fernández ha destacat que en l’actual escenari “hem de ser capaços de comptar amb tot el talent que tenim i vosaltres, amb aquest espai de treball que pretén fixar prioritats estratègiques clares en un moment complicat com l’actual, és el que esteu fent, sens dubte aquest és un bon camí perquè el resultat d’aquest pla el que farà és que la gent de Gavà visqui una mica millor”.

Carles Prieto, subdelegat del govern espanyol a la província de Barcelona, directament ha felicitat a l’Ajuntament de Gavà perquè “és una molt bona iniciativa que el que vol en definitiva és treballar junts per salvar-nos d’aquest virus que ens ha atacat molt durament i que ha canviat moltes formes que teníem d’entendre la vida”. Prieto adverteix que “això no ha acabat, és un virus que conviurà amb nosaltres, i el que hem de fer és fer-li front principalment amb mesures de protecció com ara l’ús de la mascareta o la distància de seguretat, mesures que segurament impediran que el virus es propagui”.

A la segona part de la videoconferència, que ha estat moderada pel tinent d’alcalde d’estratègia Econòmica, Treball i Promoció de la Ciutat, Jordi Tort, és on hi ha intervingut diversos representants del teixit econòmic, cultural, social, i associatiu de Gavà. No ho han pogut fer els 60 que s’hi ha inscrit fins ara, però tots els que ho han fet han saludat aquesta iniciativa de l’Ajuntament de Gavà i s’han compromès a seguir participant en les properes trobades que es facin en el marc del Més que mai, Gavà.

Aquest calendari passa ara per un procés participatiu que s’estendrà fins l’octubre estructurat en cinc grups de treball diferents. Cada grup tindrà dues sessions de treball al llarg del mes de setembre amb l’objectiu de redactar un document que hauria de recollir totes les accions sorgides dels cinc grups de treball.