Un moment del Ple Municipal d'avui, que s'ha celebrat per videoconferència

L’Ajuntament de Gavà ha acordat avui en la sessió del Ple Municipal del mes de juny impulsar l’acord ciutadà Més que mai, Gavà. La proposta, batejada com una iniciativa per a la reactivació econòmica, el progrés social i la sostenibilitat urbana”, neix amb l’objectiu de donar una resposta consensuada i compartida a les necessitats i urgències derivades de la pandèmia de la COVID-19 en tots els àmbits. Al mateix temps, també pretén “afrontar la millora i transformació progressiva definida per Gavà per construir el seu futur”.

La proposta ha tingut un ampli suport ja que ha comptat amb els vots a favor dels grups municipals del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Ciutadans, Partido de la Ciudadanía (Cs), i el Partit Popular / Partido Popular (PP). Els grups de Podemos (PODEMOS) i Junts per Gavà (JUNTS) hi ha emès un vot d’abstenció.

El text de la proposta indica que la crisi sanitària ha posat de manifest “la necessitat d’enfortir la cohesió i l’equitat, el valor d’allò comunitari i la solidaritat, el progrés social i la igualtat d’oportunitats, i tenir molt presents els riscos de les vulnerabilitats de tota mena que encara existeixen a la nostra societat”. També ha evidenciat que “les ciutats han de ser espais saludables, habitables i resilients, i com a tals, articular contribucions locals i metropolitanes als reptes ecològics i ambientals”, d’acord amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, “que coincideixen amb els valors que Gavà representa i exerceix”.

També es posa en relleu que en aquesta crisi el conjunt de la ciutadania, teixit comercial i empresarial, entitats i Ajuntament han demostrat “un comportament exemplar, una alta capacitat de resistència, una voluntat imbatible de parar el cop i un compromís ferm de solidaritat”. I que és aquesta màxima implicació, plena col·laboració i unitat d’acció la que permetrà afrontar la reconstrucció post-COVID-19: “El repte ens interpel·la a tots, no hi pot faltar ningú que vulgui sumar per la nostra ciutat perquè tothom té coses a aportar”.

L’acord ciutadà Més que mai, Gavà es fonamenta en els compromisos següents:

– Treballar de manera integral per abordar en perspectiva social, econòmica i territorial la definició i implementació de mesures al conjunt de la ciutat.

– Mobilitzar el màxim possible de recursos, idees i capacitats col·lectives tant del teixit cívic, social i econòmic de la ciutat com de l’Ajuntament de Gavà.

– Sumar esforços per poder articular un Pla que, liderat i impulsat per l’Ajuntament com a institució de referència de la ciutat, aglutini un conjunt d’accions i mesures concretes.

El text recull que totes les mesures que es plantegin es duran a terme “des del compromís de transparència, col·laboració i coordinació entre els signants, i buscant la implicació de la resta d’Administracions Públiques, amb l’objectiu de definir estratègies conjuntes, materialitzar accions i mesures pal·liatives de la crisi, així com poder disposar de més recursos”.

Aquest acord ciutadà contempla una desena d’àmbits d’intervenció. El primer és la celebració  d’un homenatge a les víctimes de la pandèmia i de reconeixement a tots els professionals i voluntaris que estan treballant per pal·liar els efectes de la crisi sanitària. L’homenatge tindrà lloc el dilluns 29 de juny, festivitat de Sant Pere, copatró de Gavà, a partir de les 20:00h. a la plaça de Jaume Balmes. Serà d’aforament limitat i se seguiran totes les mesures de seguretat. Així, està prevista la col·locació de 400 cadires a un metre i mig de distància entre si i serà obligatori l’ús de mascareta. Es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube de l’Ajuntament.

La resta d’àmbits previstos en aquest acord són els següents:

– Vetllar per la salut pública de la comunitat, especialment de la gent gran, amb les iniciatives  que la ciutat pugui generar, com ara eliminació de materials contaminants o que afectin la salut i el control de la contaminació, però, sobretot, exigint una dotació suficient i un millor funcionament de les polítiques sanitàries públiques.

– Garantir recursos i iniciatives per ajudar als col·lectius més vulnerables i al conjunt de persones que pateixen més directament les conseqüències de la pandèmia.

– Impulsar la reactivació econòmica, amb atenció especial al comerç local i a les persones autònomes i emprenedores, reforçant les accions per crear ocupació i atendre les persones en atur, impulsant el parc agrari i promocionant l’activitat econòmica sostenible, la innovació, la transició cap a un model econòmic circular i la digitalització com a elements clau per la sortida d’aquesta crisi econòmica derivada de la COVID.

– Impulsar un programa d’inversions públiques a la ciutat en els àmbits de l’espai públic i  de   millora dels equipaments, garantint  les  inversions en nous equipaments i les infraestructures, sanitàries, de mobilitat i de gestió de l’aigua, en coordinació amb la resta d’administracions competents.

– Intensificar les accions d’accés i dotació d’habitatge, especialment de protecció pública i incloent el lloguer assequible, i vetllant perquè les persones amb dificultats puguin conservar el seu habitatge emprant tots els instruments de què es disposin.

– Desenvolupar accions específiques en matèria d’educació, en l’àmbit dels ajuts, la millora dels centres i la digitalització a les aules, en el marc del Projecte Educatiu de Ciutat i per una xarxa educativa pública de qualitat.

– Donar un impuls conjunt a totes les entitats de la ciutat, especialment les culturals i esportives, que han vist perjudicada la seva activitat amb l’actual crisi sanitària, amb mecanismes de suport municipal i promocionant la realització de les seves activitats.

– Implementar, promocionar  i  compartir  accions  destinades  a  una  mobilitat sostenible i segura, i a la millora i ampliació de la xarxa de transport públic.

– Prioritzar mesures de transició ecològica i preservació del medi ambient, en el marc de la lluita contra el canvi climàtic i posant en valor l’entorn natural, i treballant per preservar els espais protegits del litoral, el Parc del Garraf i el Parc Agrari.

Tots aquests compromisos i accions tindran un caràcter flexible, per adaptar-los a una situació canviant. Això requerirà una avaluació contínua per tal de reorientar les mesures en funció de la seva efectivitat.

Per últim, l’acord també defineix un Pla d’Innovació i Reactivació Econòmica que l’Ajuntament es compromet a presentar en un termini màxim de quatre mesos. Aquest Pla es treballarà els propers mesos a través d’un procés en el qual es vol comptar amb les aportacions de les entitats de Gavà i del conjunt del teixit social i econòmic. Per això, el document es farà arribar els proper dies a tots aquests col·lectius i es difondrà a través de la Plataforma Gavà Participa – Gavà Decideix. Per recollir les aportacions s’establiran grups de treball en els quals s’integraran representants de l’Ajuntament i de les entitats adherides. El tret de sortida serà una sessió constitutiva de l’Acord Ciutadà que tindrà lloc a mitjans de juliol.