Converses en relació amb els drets i el propi cos
Un dels moments de la taula rodona

El Nou Espai Sant Jordi va acollir divendres la taula rodona titulada “Converses en relació amb els drets i el propi cos”. L’activitat, encabida en el 6è Congrés de les Dones del Baix Llobregat organitzat pel Consell Comarcal , del qual Gavà n’és subseu, va comptar amb la participació de Carme Valls, doctora especialitzada en endocrinologia i medicina amb perspectiva de gènere. Valls, que també dirigeix el programa “Dona, salut i Qualitat de Vida” al Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris, va assegurar que “la medicina segueix centrada en el cos masculí i no té en compte les particularitats de la salut de les dones, com la pròpia menstruació, que sempre s’ha considerat un tema menor i etapes relacionades amb el post-part o la mateixa menopausa”. Valls explica que “les dones pateixen més patologies cròniques, amb episodis de cansament i dolor, i encara avui, quan entren a la consulta del doctor, no se les examina i d’entrada es prescriuen psicofàrmacs. Altres temes menystinguts que afecten la salut de les dones venen derivats d’aspectes socials, com la solitud, ja que solen viure més anys que els homes, o la pobresa, amb pensions més baixes”.

Carme Valls

L’Alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, assegura que la salut sexual i reproductiva de les dones continua sent la gran assignatura pendent” i que “calen més recursos i més visibilitat per garantir els drets de les dones per una salut de qualitat”. Badia precisa que “no pot ser que els laboratoris i estudis es facin només amb visió masculina, perquè les dones som més de la meitat de la població amb unes característiques biològiques diferents. No és just que símptomes com un infart no es tinguin en compte que són diferents, així com problemes hormonals o d’altres de caire psicosocial derivats de la responsabilitat que suposa les càrregues en tasques de cura”.

L’acte va comptar també amb la participació de Jéssica Scalone, llevadora de l’ABS 2 de Gavà i Anna Segura i Jéssica Fernández, afectades d’endometriosi i membres de l’Associació d’Endometriosi de Catalunya.

Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones

L’objectiu d’aquesta data, que cada any se celebra el 28 de maig, és fer difusió de l’estat de salut de les dones, de les seves necessitats i demandes, i del compromís de les administracions per donar-hi resposta. A Gavà, es va voler visibilitzar amb una caminada saludable que va tenir lloc aquest diumenge al matí i que va partir des de la plaça de Jaume Balmes fins a la platja on, en arribar, es van fer uns tallers d’estiraments.