Conxa Solans
Portada del llibre que presenta Conxa Solans el dimarts 8 de març a Gavà

L’escriptora Conxa Solans presenta a Gavà la seva novel·la “Res no es pot amagar”. Solans va guanyar amb aquesta obra el Premi literari Delta del passat any 2020, un certamen al qual es presentava per primera vegada i “a més per casualitat, ja que una amiga meva havia llegit l’esborrany de la novel·la i em va animar a presentar-me”.

“Res no es pot amagar” està ambientada en mig de les dues guerres mundials, “que és una època de la que m’interessa molt la situació de la dona, crec que la dona que va néixer a finals del segle XIX i va traspassar al segle XX va viure un moment molt interessant per a mi, em crida molt l’atenció les diverses fases que van viure primer passant una guerra mundial, després una República, i després una Guerra Civil”.

Solans tenia com objectiu en aquesta novel·la parlar sobre el sentiment de culpa: “Crec que la majoria de persones que han viscut intensament, i fins i tot les que no, acaben barrejant moltes coses quan han viscut molt anys, i entre elles hi ha un sentiment de culpa que pot remetre a àmbits molt diversos de la vida i a persones de vides normals, no necessàriament a vides èpiques”.

Solans va escriure aquesta novel·la “en molt poc temps, la vaig escriure com una mena de desfogament i, per exemple, no em va suposar un esforç de documentació tan gran com el que em va suposar la meva anterior novel·la”. De fet, l’escriptora confessa que li agrada “escriure de manera planera, no sé escriure elaboradament, vaig directa al tema. A més, la meva formació no va ser en català, i he après a escriure el català que parlo”.

Entre els autors que l’han influenciat, Solans cita a F. Scott Fitzgerald o a Paul Auster, i d’escriptores actuals li agraden molt Almudena Grandes o Julia Navarro.

Conxa Solans presentarà “Res no es pot amagar” a la Biblioteca Marian Colomé el dimarts 8 a partir de les 18:30 hores. La presentació forma part del cicle “Ultraviolat” de les biblioteques de Gavà i també de la programació d’activitats de commemoració del Dia Internacional de les Dones.