Cova Bonica de Vallirana
Les alcaldesses de Vallirana i Gavà, Eva Martínez i Gemma Badia, atenent les explicacions dels comissaris de la mostra

El Museu de Gavà va acollir ahir al migdia la inauguració de l’exposició “La cova Bonica de Vallirana i les històries que ens explica dels primers pobladors”, amb la qual s’endinsa en l’origen de l’ocupació i ús de les coves i avencs de muntanyes del Baix Llobregat. És una mostra produïda per l’Ajuntament de Vallirana que posa el focus en la Cova Bonica de Vallirana i els objectes que van ser trobats al seu interior, objectes que s’exposen en primícia en aquesta exposició. La Cova Bonica és un dels escassos jaciments de la península Ibèrica on s’han trobat restes humanes dels primers agricultors i ramaders de fa 7.400 anys. El Museu de Gavà n’ha fet una adaptació per exhibir-la a la nostra ciutat, ampliant la visió de la mostra original per oferir una visió global de l’ocupació a les coves del Baix Llobregat on s’han trobat vestigis de gran interès.

Gemma Badia, alcaldessa de Gavà, ha destacat que, gràcies al jaciment de la Cova Bonica, podem tenir “molta informació de com funcionava la cultura d’aquella època, l’agricultura, el menjar, o la relació amb els animals”. A més, “s’han trobat materials d’orígens diferents, com ara restes òssies o ceràmiques, que evidencien moviments de persones d’altres indrets cap aquí des de, fins i tot, l’Orient”.

No van faltar en aquesta inauguració els dos comissaris de l’exposició, Montserrat Sanz i Joan Daura, que són directors de les excavacions de la Cova Bonica de Vallirana i investigadors i professors de la Universitat de Barcelona. Daura ens ha explicat que “la Cova Bonica de Vallirana ja es coneixia des de temps antics però mai s’havien fet treballs arqueològics moderns, i aquesta exposició mostra els que estem fent des de l’any 2008 i, en concret, les principals troballes arqueològiques d’un període concret, el Neolític antic, que fa 7.400 anys”.

Es tracta de restes d’un moment “que es remunta uns 2.000 anys abans del funcionament de les Mines Neolítiques de Gavà” en que “la cova va ser utilitzada per dipositar cadàvers de diferents persones, i en aquest sentit podem veure aquestes restes humanes juntament amb el seu aixovar i amb restes de peces que utilitzaven en el seu dia a dia com ara fragments de vasos ceràmics o eines fetes amb ossos”.

Sanz, de la seva banda, destaca que el que s’ha documentat a la Cova Bonica “són aquests primers grups de societats productores vingudes des del Pròxim Orient que basaven la seva economia en l’agricultura i la ramaderia, un canvi radical perquè quan van arribar a la Península Ibérica el que es van trobar aquí van ser societats de caçadors recol·lectors”.

“Per tant”, segons Sanz, “aquestes restes ens informen d’aquest canvi econòmic que va tenir repercussions en tota la seva vida. Per exemple, els animals que consumeixen són domesticats, bàsicament ovella, cabra i vaca, animals que han domesticat a Orient i els han acompanyat en el seu viatge fins aquí”.

En l’ampliació feta pel Museu de Gavà s’aporten materials arqueològics provinents, a banda de la mateixa Cova Bonica de Vallirana, d’altres localitzacions com la Cova de Can Montmany, a Pallejà; la Cova Bonica, Abric de Sota Penya II, Abric de Sota Penya III i Cova de la Fou de Muntaner, a Vallirana; la Cova dels Dos, a Cervelló, i la Cova de Can Sadurní i l’Avenc Petit del Gravat a Begues. També es podran veure fragments de ceràmica i de mur trobats a les mines de Gavà, coetanis als altres objectes, i que es troben a la sala de reserva del museu o que formen part de la col·lecció del museu. De fet, l’exposició és una oportunitat única ja que s’exposaran objectes que a hores d’ara no tenen un espai permanent d’exhibició.

Noemí Casado, directora del Museu de Gavà, ha destacat que “l’exposició original que es va fer a Vallirana ja era molt interessant, però vam veure la possibilitat d’afegir fons que teníem a Gavà ,procedent de coves properes de la nostra comarca, i que ens permetia traçar aquestes connexions”.

De fet, segons Casado, “l’exposició esmenta els possibles vincles d’aquestes gents que habitaven en coves a les muntanyes i que, en moments posteriors, potser van ser els que van excavar les mines prehistòriques que tenim aquí a Gavà”.

L’exposició “La cova Bonica de Vallirana i les històries que ens explica dels primers pobladors” es pot visitar al Museu de Gavà fins el 17 de setembre.