Debat sobre els trastorns mentals i les desigualtats de gènere
Debat sobre els trastorns mentals i les desigualtats de gènere

L’Espai Maragall ha acollit aquest dimarts una taula rodona titulada “Desigualtat de gènere i salut mental” on es va fer un anàlisi de la situació des d’un punt de vista social, psicològic i feminista. Al debat, encabit dins el programa organitzat amb motiu del Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones hi van participar la psicòloga clínica i psicoterapeuta especialitzada en gènere, Gemma Cánovas, Raquel Cortés, que és pedagoga, educadora social i tècnica en violència de gènere, Marcela Mezzatesta, metgessa psiquiatra i psicoterapeuta a la xarxa de salut pública i Laura Redondo, psicòloga jurídica i forense, quie va fer la seva intervenció des de Galícia, per via Zoom.

La reconeguda periodista i coach, Elisenda Camps, va ser l’encarregada de moderar aquest debat que va qualificar de “molt interessant” perquè, “encara avui, els temes sobre salut mental s’amaguen i, si a més els qui els pateixen són les dones l’estigma és doble”. Per a Camps “l’assumpte és complex i d’ell es deriven altres problemes, per això cal ampliar la mirada i contrastar opinions des de diferents vessants, ja sigui la mèdica, la social o l’econòmica i treballar el màxim possible en la prevenció”.

La regidora d’Igualtat i Feminisme, de l’Ajuntament de Gavà, Gemma Badia, considera que tractar aquest assumpte “és molt important perquè cal que els trastorns mentals deixin de ser tabú per poder fer-los visibles i afrontar-los, tenint en compte que homes i dones som biològicament diferents i la medicina ho ha obviat durant molt temps. És hora de que estingui en compte a l’hora de fer els tractaments, també en aquest tipus de dolències tan estigmatitzades que, dissortadament, durant la pandèmia s’han incrementat molt i darrere de les quals, sovint s’hi amaguen situacions més greus, com la violència masclista”.

Altres actes del programa

Dijous, 27 de maig

La sala d’actes de la biblioteca Josep Soler Vidal acollirà, a partir de les 18 hores, un taller denominat “Expandeix la teva zona de confort”. Es tracta d’una activitat basada en la filosofia kaizen, una metodologia que té com a objectiu la millora continua a partir de petits reptes per obtenir resultats en la motivació, la creativitat i una estat d’ànim més alegre i vital. Aquest taller estarà conduït per Carmen Reguero. Les persones que hi vulguin participar presencialment, i com a mesura de seguretat per controlar l’aforament, cal formalitzar la inscripció prèvia al mail b.gava.jsv@diba.cat o al telèfon 93 263 9230

Divendres, 20 de maig i dimarts, 1 de juny

El Nou Espai Sant Jordi acollirà el taller denominat “Els malestars de les dones: violències, salut i empoderament”.

L‘activitat, de dues hores de durada, de 17a 19 hores, pretén crear un espai col·lectiu de reflexió entorn les dolències físiques i emocionals partint del reconeixement de la vulnerabilitat i mitjançant una metodologia creativa i vivencial per atansar-no, de manera crítica a les desigualtats, el patiment i a les seves causes estructurals.

Per participar d’aquest taller, que organitza l’entitat Abilis, cal formalitzar la inscripció prèvia al mail igualtat@gava.cat o al telèfon 93 26 9222 i dur una caixa de retoladors de colors.