Gaza

El ple d’octubre va obrir ahir amb una declaració institucional d’adhesió al comunicat del Fons Català de Cooperació sobre la guerra a Gaza. Tots els grups municipals, excepte Vox, van subscriure el document i van procedir a llegir conjuntament el seu contingut.

El primer a fer-ho va ser Isidre Casas, de Junts per Gavà, que va deixar clar que “des de l’Ajuntament de Gavà condemnem la violència generada per l’ofensiva de Hamàs contra Israel el passat 7 d’octubre i la declaració de guerra d’Israel contra la franja de Gaza, que està causant milers de morts i ferits, especialment entre la població civil”. Davant la catàstrofe humanitària de grans dimensions, que creix cada hora que passa, el portaveu d’En Comú Podem, Miguel Herrera, va continuar: “Des de Gavà promovem la cultura de pau, perquè siguem un bon espai de llibertat, de convivència i de cohesió social. I som membres de la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau perquè volem que el món sigui un espai de trobada i respecte, des de la diversitat”.

Per tot això, els grups polítics municipals del PSC, ERC, PP, ECP i Junts per Gavà, van voler mostrar el suport al comunicat del Fons Català de Cooperació. Els atacs sense precedents de Hamàs, que van agafar els serveis d’intel·ligència israelians per sorpresa i la posterior resposta del govern israelià de “declarar la guerra, cridar a la mobilització de reservistes de l’exèrcit, bombardejar a gran escala la franja de Gaza i amenaçar amb el bloqueig d’aliments, aigua i electricitat fan preveure un agreujament d’aquesta crisi humanitària que fa dècades que sosté el poble palestí”, va dir la portaveu del Partit Popular, Mònica Parés. El portaveu d’Esquerra Republicana, Miquel Roselló, va continuar amb el comunicat: “Davant d’aquesta situació, condemnem tota la violència inflingida contra la població civil i ens sumem a la crida de Nacions Unides i de les organitzacions internacionals humanitàries que exigeixen el compliment del dret internacional humanitari, la protecció dels drets humans per part de les dues parts enfrontades i el cessament de les hostilitats”. En aquest sentit, en el comunicat se sumen a la declaració del secretari general de Nacions Unides, que va dir que només una pau negociada que satisfaci les aspiracions nacionals legítimes de palestins i israelians per igual, pot portar estabilitat a llarg termini.

La lectura de la declaració institucional va acabar amb la segona tinenta d’alcaldessa, Alba Riba, que va concloure que “com a entitat municipalista, creiem que els governs locals han d’assumir un rol important en l’àmbit de les relacions internacionals i la cooperació per esdevenir actors de pau, i fer de la diplomàcia de ciutats una eina útil per tal de fer front als conflictes com el del Pròxim Orient”.

En ser una declaració institucional, en aquesta primera part del Ple no va haver-hi torn de rèplica ni votació. La sessió va continuar amb l’aprovació de les actes de les sessions anteriors i la part resolutiva. En la part de control, una declaració política d’En Comú Podem per a l’aplicació immediata de la regulació dels preus dels lloguers, contemplada a la llei estatal d’Habitatge, va ser rebutjada amb el vot a favor dels Comuns i ERC i el vot en contra de la resta de partits. El torn de precs i preguntes va cloure la sessió plenària del mes d’octubre.