
Els portaveus dels grups municipals del PSC, Jordi Tort; ERC, Miquel Rosselló; Podemos, Miguel Herrera i Junts per Gavà, Isidre Casas, han informat als mitjans de comunicació municipal de la declaració política conjunta en defensa del model d’immersió lingüística que presentaran en el Ple municipal que se celebrarà el 23 de desembre.
Aquesta mesura l’han adoptat després que el “Tribunal Suprem, mitjançant una providència, no ha admès el recurs de cassació del Govern de la Generalitat de Catalunya en contra de la sentència del TSJC que imposava la utilització del castellà com a llengua vehicular en el 25% del currículum educatiu”. En la declaració s’explica que “la immersió lingüística és un model que té un amplíssim consens social, polític i pedagògic i ha demostrat ser un model d’èxit”.
Durant la compareixença el portaveu del grup municipal de Junts per Gavà, Isidre Casas, va donar-li un gran valor al fet que quatre grups polítics presentin conjuntament la declaració política a favor de la immersió lingüística i va explicar com es va arribar a aquest punt: “Havíem partit de dues declaracions bastant allunyades, tant en el fons com la forma i, finalment, renunciant cadascú una mica a quelcom de la seva declaració original, hem aconseguit presentar, consensuadament, una mateixa declaració totes quatre forces”. Casas va incidir en tots els avantatges de la immersió lingüística a Catalunya i en el seu reconeixement europeu: “El que s’està discutint és un model d’immersió lingüística, d’èxit durant més de trenta anys i, per tant, més enllà dels rèdits polítics o del fet que alguns els hi agrada buscar la gresca i la confrontació en temes que no calen, volem enviar el missatge per reforçar i perquè aquest model continuï els anys que calgui perquè realment ha sigut així, ha tingut el reconeixement fins i tot a nivell europeu”.
El portaveu de Podemos, Miguel Herrera va explicar: “Com a castellà parlant m’agradaria posar en valor la immersió lingüística a Catalunya. Jo sóc una persona que no ha estudiat aquí a Catalunya i he de dir que és tot un privilegi el sistema educatiu que s’ha tingut i la manera com s’ha encarat perquè ha permès que en dues generacions puguem tenir persones que siguin completament bilingües ”. Per a Herrera “utilitzar com a argument que la gent cometi errors, que es cometen a tot arreu, sense veure com ha estat d’extremadament positiu que tingueu, en tan sols dues generacions, gent completament formada en dos idiomes a mi personalment em sembla absurd”. El portaveu de Podemos va anar més lluny i va assegurar que “posar ara en dubte un sistema que ha demostrat no només la seva eficàcia i eficiència, sinó la seva efectivitat a l’hora de funcionar, tant a nivell educatiu com a nivell social, sincerament em sembla una pèrdua de temps i un desconeixement total, tant de la cultura catalana com de la societat catalana”. Per a Herrera la sentència del Tribunal Suprem “fa un flac favor, no només a l’educació a Catalunya, sinó al concepte d’immersió que ja no és només lingüística, sinó que és cultural, social i que integra. Donar-los les mateixes possibilitats siguis català de tota la vida o siguis una persona que ha vingut d’Andalusia, Múrcia o Madrid”. Per tots aquests motius “des de Podem rebutgem la sentència i apostem per la immersió lingüística i el model que s’ha donat a Catalunya”.
El portaveu d’ERC, Miquel Rosselló, va tornar a refermar que “des d’ERC creiem absolutament en la immersió lingüística, creiem que és una eina importantíssima de cohesió social, no solament de coneixement de llengües, sinó integrador pels nouvinguts”. Per a Rosselló “el fet que ara vulguin deixar d’estudiar català com es feia fins ara perjudicarà als no catalans parlants ja que els que som catalans parlants continuarem controlant el català i el castellà, perquè aquí no s’ha obligat a ningú a estudiar castellà i tothom sap castellà”. Rosselló va explicar que “la meva mare era de Navarra i quan va venir no entenia el català, però tots els veïns del carrer s’entenien, tant els que eren catalans que quasi no parlaven el castellà, com els que tenien el castellà com a llengua materna. Al final era una qüestió de voler-se entendre”. Per a ERC “la immersió lingüística és una eina molt important de cohesió de tot el poble català i del que vinguin aquí i es vulguin integrar d’una manera complerta”.
Finalment, el portaveu del grup municipal socialista, Jordi Tort, va assenyalar que “hem presentat aquesta declaració política a favor del sistema d’immersió lingüística entre els quatre grups perquè creiem que no s´hauria de fer una guerra política amb la llengua”. Tort va ser contundent al recordar que “ a Catalunya s’ha demostrat els darrers 40 anys que el sistema d’immersió lingüística funciona. Tots parlem perfectament els dos idiomes, català i castellà, no tenim cap problemàtica amb això, ni hi ha un conflicte social quant a la llengua que es fa servir. A Gavà podem viure en català i en castellà perfectament i considerem que, si tot això passa, és perquè el sistema d’immersió lingüística ha ajudat sobretot les famílies que han vingut de fora de Catalunya que els seus fills puguin conèixer l’idioma i puguin optar a els mateixos llocs de treball en igualtat de condicions”. Ara, continua dient el portaveu socialista “potser cal pensar que les necessitats són altres, però això no vol dir que el sistema no hagi funcionat” i va rebutjar “aquesta guerra política que fan alguns partits de la dreta extrema o extrema dreta que usen, en aquest cas el català, com a arma llancívola en diferents fòrums polítics simplement per crear odi cap al que és diferent quan en realitat tots som iguals i nosaltres aquí no tenim aquest conflicte que des de fora se’ns intenta imposar”.
Els acords de la declaració política
En la declaració política, els grups municipals del PSC, ERC, Podemos i Junts, proposaran que el proper Ple acordi:
1.Mostrar el desacord amb la providència del Tribunal Suprem que avala la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè respon a criteris basats en una llei derogada com era la LOMCE.
2. Rebutjar que es posi en perill la immersió lingüística a Catalunya i continuar defensant el foment, la protecció i l’impuls de la llengua catalana al conjunt de la societat i, concretament, la preservació del català com a llengua vehicular del sistema educatiu de Catalunya, sense excloure el castellà.
3. Constatar que el model lingüístic del sistema educatiu de Catalunya, construït els darrers 30 anys, ha estat una eina de cohesió i promoció social que ha aconseguit una escola no segregadora per motius de llengua ni d’origen, que ha cercat la igualtat d’oportunitats i coneixement de totes dues llengües al conjunt de l’alumnat. Reconèixer el paper determinant del conjunt de la comunitat educativa en la defensa i funcionament d’aquest model educatiu, defensar la seva pluralitat (docents, famílies, sindicats, moviments de renovació pedagògica, etc.) i preservar-la com a valor intrínsec d’una societat plenament democràtica.
4.Preservar el criteri pedagògic i l’autonomia dels centres educatius per complir els objectius d’acord amb la normativa vigent, adaptats a la realitat sociolingüística de l’alumnat i del seu entorn.
5.Rebutjar la voluntat d’alguns partits polítics de trencar el model d’escola catalana, que busca dividir i segregar la nostra societat per motius de llengua en contra de l’Estatut de Catalunya i de la LEC, la Llei d’Educació de Catalunya.
6.Instar el Govern de la Generalitat que adopti totes les mesures necessàries per garantir el model d’èxit de la immersió lingüística a l’escola. Si escau, treballar per tal d’actualitzar i reforçar el consens relatiu al model lingüístic del sistema educatiu de Catalunya, millorant-ne l’aprenentatge i l’ús de les llengües en un context plurilingüe.
7. Donar trasllat d’aquesta moció a la Secretaria de Política Língüística del Departament de Cultura i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, al Ministeri d’Educació del Govern de l’Estat, als grups polítics del Parlament Europeu, Congrés i Senat i Parlament de Catalunya, al Consorci per a la Normalització Lingüística de Catalunya, a les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (AFFaC), a la Federació de Pares i Mares d’Alumnes (FAPAES), a les entitats municipalistes de Catalunya i als consells Escolars dels Centres Educatius de Gavà