sequera

Ahir, 27 d’abril, es va celebrar la penúltima sessió plenària abans de les eleccions municipals, i en el clima ja es notava l’ambient preelectoral. Va ser un ple amb molt debat, però on es va acabar aprovant per majoria una declaració política sobre la sequera presentada pel PSC. En ella, els socialistes reclamen la posada en marxa de mesures correctores urgents per fer front a la manca de pluges i les seves conseqüències. També acusa el govern de la Generalitat d’inacció i manca de lideratge per assegurar l’abastiment d’aigua. En la lectura inicial de la declaració, el portaveu del grup socialista, Jordi Tort, va exposar els motius d’aquesta, assegurant, entre altres coses, que “224 municipis de 15 comarques, i prop de 6 milions d’habitants, estant afectats per la situació d’excepcionalitat per la sequera”, que “la manca de pluja acumulada en un període de dotze mesos té ja una influència clara en les reserves locals” i que “la dessalinització és una tecnologia que no depèn del clima i, per tant, és una solució estructural molt viable en períodes de manca de recursos naturals”.

El text continua exposant que Catalunya és especialment vulnerable al canvi climàtic i hem d’estar preparats per a les conseqüències de la sequera. Per això, el grup municipal socialista va proposar al Ple instar a la Generalitat a establir mesures correctores en l’àmbit de l’eficiència i l’estalvi d’aigua, així com a invertir en mesures relatives a noves fonts d’aigua, en dessalinitzadores i en una nova estació de tractament d’aigua potable al Besòs, entre d’altres. Per acabar, també reclamen que aquestes mesures tinguin caràcter urgent i que el govern català mantingui un diàleg constant amb els municipis.

El Partit Popular es va mostrar a favor de la declaració, ja que, segons la regidora Mónica Parés, “calen mesures de proximitat adaptades a les necessitats de cada territori i amb avaluacions contínues, però també una política comuna, amb decisions en l’àmbit supramunicipal, on seran fonamentals les inversions en infraestructures i recursos que, des de la Generalitat de Catalunya, s’han deixat de fer en els darrers anys”.

El portaveu de Junts per Catalunya, Isidre Casas, també va acusar l’actual govern català d’”haver estat incapaç d’afrontar el problema amb una gestió solvent i eficaç”. Segons Casas, “no es pot responsabilitzar els ajuntaments amb sancions, perquè això va de cooperació i treball conjunt, va de diàleg i responsabilitat”. També ha fet referència a la proposició de llei que Junts ha presentat al Parlament per combatre la sequera de manera urgent.

El grup municipal de Podemos es va manifestar a favor de la declaració perquè, diuen, estan d’acord en fer tot el necessari per fer front a la sequera extrema. Tot i això, van dir-li al PSC que “la seva declaració és bastant genèrica, que no aporta solucions reals i que, bàsicament, es dedica a repetir algunes solucions que ja ha proposat la Generalitat”. El portaveu Miguel Herrera també va dir que “ens sembla bastant hipòcrita que vostès s’estiguin queixant de la sequera, que està clarament afavorida pel canvi climàtic, mentre mantenen plans urbanístics que destrueixen l’entorn natural de la nostra ciutat”.

El portaveu de Ciutadans, Francisco Gavilán, també va anunciar que votaria a favor del text, ja que “aquesta és una declaració que afecta el dia a dia dels nostres conciutadans. La sequera és un tema cabdal que s’ha de solucionar”. Gavilán va acusar els governs independentistes de mala gestió: “Aquest és un tema que s’ha de treballar dia a dia, perquè és el nostre futur. Els independentistes s’han dedicat a les seves consignes, a obrir ambaixades, a ampliar la despesa en TV3… en contra del que s’ha de fer, que és treballar per als catalans”.

Esquerra Republicana va assegurar, en boca del seu portaveu Miquel Roselló, que en el tema de la sequera “s’està fent molta demagògia i donant dades distorsionades amb interessos partidistes”. Va recordar que el govern del socialista José Montilla va deixar a l’Agència Catalana de l’Aigua i l’ATL un deute que no s’ha pogut resoldre fins al 2018-2019. Roselló va recordar també inversions que la Generalitat sí que ha fet i altres que estan previstes: “No fem política interessada desvirtuant tot el que s’ha fet reduint-lo a dos titulars de premsa. Treballem conjuntament per millorar el cicle de l’aigua amb propostes constructives i ens tindran al seu costat”.

Al torn de rèplica, Jordi Tort va reconèixer petites inversions de la Generalitat, però cap d’important, alhora que va destacar les accions que el govern municipal ha fet en els darrers anys en matèria d’aigua.

Finalment, la declaració política dels socialistes es va aprovar amb 16 vots a favor i les 4 abstencions d’Esquerra Republicana. Durant el Ple Podemos va presentar una altra declaració política contra la inviolabilitat i impunitat del rei emèrit, que va ser rebutjada.