Desenes de persones se sumen al 25N 2022
L’escola de ball El Muro va convidar a la reflexió amb una performance gestual.

Desenes de persones ens van congregar, divendres a la tarda coincidint amb el 25N, en l’acte de ciutat organitzat per l’Ajuntament i l’Associació de Dones Clara Campoamor per condemnar la violència masclista. Durant la concentració, que enguany va tenir lloc a la plaça de Jaume Balmes, Núria Ruiz, va llegir el manifest en contra de qualsevol forma de submissió, centrant especial atenció en la dura realitat del tràfic de dones i nenes amb finalitat d’explotació sexual i per reivindicar vides dignes, amb igualtat de tracte i drets” i reclamant que “es desvinculi la construcció del desig d’allò obscur o brut, per construir estructures emocionals i relacionals igualitàries i la llibertat de les dones”.

Diverses entitats van participar en l’acte.

Durant l’acte, també es va homenatjar, amb un minut de silenci, les dones que durant aquest 2022 han mort a mans dels seves parelles o ex-parelles i, amb la implicació de l’alumnat les Escoles Núria, que va recordar cadascuna de les víctimes amb una samarreta amb el seu nom, mentre els Bastoners ho van fer amb un toc de bastó. De la seva banda, l’escola de ball El Muro va convidar a la reflexió amb una performance gestual.

Gemma Badia

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha refermat la necessitat de “conscienciar i fer visible aquesta terrible realitat de l’esclavatge sexual i el tràfic de dones i nenes com a mera mercaderia o objectes, un problema molt estès arreu, també al nostre país, amb xifres esfereïdores perquè resulta un negoci molt lucratiu pels proxenetes

Badia ha recordat també “les víctimes de violència masclista, tant les dones, com aquells fills i filles que queden orfes i que ens genera un fort sentiment d’injustícia. Són situacions terribles, que sovint germinen amb petits actes de micromasclime, que després creixen i s’accepten en una societat patriarcal”.

L’alcaldessa també ha assegurat que “cal seguir amb les polítiques abolicionistes” i confia que “pugui haver-hi aviat una llei”. Així mateix, ha recordat que “Gavà forma part de la Xarxa de Municipis Lliures de Tracta i que “hem a terme accions integrals per abordar la problemàtica, que sobretot es concentrava a la C-31 i amb mesures per dissuadir els clients, que són els qui generen el negoci”.

Irene Blasco, psicòloga de l’Associació de Dones Clara Campoamor

Irene Blasco, psicòloga de l’Associació de Dones Clara Campoamor va dir “cal seguir fent accions de formació en perspectiva de gènere i lluitant per la defensa dels drets i llibertats”. Sobre l’explotació sexual ha reconegut que “és un tema complex i molt greu, darrere el qual  hi ha màfies, i on esdevé clau identificar les víctimes per donar-los l’assistència adequada”.

Durant la jornada es van programar altres activitats com l’exposició “Benvinguts a l’explotació”, una proposta visual de gran format que estava a la mateixa Plaça Balmes i la conferència que, el mateix dia 25 de novembre, va oferir Amelia Tiganus a la biblioteca Josep Soler Vidal on va presentar el seu llibre on relata la seva experiència com a supervivent de tràfic amb finalitat d’explotació sexual.

Un dels moments de la xerrada d’Amelia Tiganus

Aquestes propostes formen part un programa més ampli d’accions com conferències, exposicions, projecció de documentals, presentació de llibres, contacontes infantils i accions de sensibilització als centres educatius que ja van començar dimarts i s’allargaran fins aquest dimarts el 29 de novembre. Enguany les propostes han tingut com a eix central el tràfic de dones i nenes amb finalitat d’explotació sexual