deslocalització industrial
El Ple demana un pla de re-industrialització arran del cas de Bosch

El Ple Municipal de l’Ajuntament de Gavà va aprovar ahir en la seva sessió ordinària del mes d’abril una declaració institucional “a favor d’un pla de re-industrialització de país que freni el degoteig de tancaments, deslocalitzacions i empobriment del teixit industrial de Catalunya”. La declaració va ser presentada pels grups municipals del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Podemos (PODEMOS), Junts per Gavà (JUNTS), i el Partit Popular (PP).

La proposta sorgeix, segons va explicar el portaveu dels socialistes, Jordi Tort, de la Federació de Municipis de Catalunya, i es planteja arran del recent tancament de la planta que la multinacional Bosch té a Lliçà d’Amunt, i els acomiadaments previstos per la mateixa empresa per a finals d’aquest 2021 en la seva planta de Castellet i la Gornal.

El text de la declaració institucional adverteix que el cas de la multinacional Bosch “no és el primer d’una empresa que es deslocalitza, ja que en els darrers mesos a Catalunya s’està produint un degoteig de retallades i deslocalitzacions d’indústries que provoquen la pèrdua de milers de llocs de treball, i que tenen un impacte econòmic i social devastador en el benestar social de les poblacions i comarques on afecten de manera més directa però també en el conjunt del territori català”.

Tot seguit, assegura que “l’Ajuntament de Gavà valora molt positivament com les comarques i poblacions afectades per aquestes deslocalitzacions i tancaments presenten, amb molt esforç, plans de re-industrialització per recuperar el teixit industrial que dia a dia disminueix en els seus territoris”. I per últim, demana a la Generalitat de Catalunya que “activi un pla de xoc amb polítiques actives de re-industrialització del país que reparteixi la riquesa per tot el territori”.

La declaració, al contrari del que sol ser habitual, es va haver de votar degut a que no va ser presentada pels sis grups que conformen el plenari. Ciutadans, Partido de la Ciudadanía (Cs), va ser l’únic grup que no va votar favorablement i finalment es va abstenir. El seu portaveu, Miguel Ángel Ibáñez, va carrega durament contra els grups proposants (contra alguns d’ells, si més no): “Aquest pla de re-industrialització el demanen Podemos, que parla de l’explotació capitalista de l’obrer; el PSC, que proclama una pujada d’impostos a persones i empreses al contrari de la resta de països de la Unió Europea; i Esquerra i Junts que, amb els seus deliris independentistes, estan fent que les empreses fugin de Catalunya”.

Ibáñez va recordar que “en l’acte del 70 aniversari de Seat, on es va anunciar la fabricació del cotxe elèctric, s’esperava que la Generalitat estigués present i no va ser-hi, i això és una errada majúscula. Es poden fer moltes declaracions però amb actuacions com aquesta ¿de veritat creuen que la realitat dels seus actes afavoreixen la implantació d’empreses a Catalunya?”.

El portaveu taronja va recordar tanmateix que “254 empreses han abandonat Catalunya en els tres primers mesos de 2021”, una fugida que, segons Ibáñez, no respon només “al procés independentista”, sinó també a que Catalunya “és la regió europea amb major pressió autonòmica fiscal i, de fet, la comunitat autònoma catalana en mans del separatisme s’ha convertit en la regió amb un major número d’impostos propis de tota Espanya, i pel que sembla els 20 impostos actuals encara es podrien incrementar. Impostos que, d’altra banda, tampoc s’han traduït en una major recaptació i en una millora de la seva economia i dels seus serveis”.

Ibáñez va matissar que “per descomptat que estem a favor d’un projecte de re-industrialització que creï llocs de treball, però no ens hem adherit a aquesta declaració perquè considerem hipòcrita que es demani el que per altra banda es demostra en el dia a dia que cap de vostès vol fer efectiu. El que haurien de fer, en comptes de declaracions institucionals, és exigir als seus partits que creïn les condicions per tal que vinguin empreses, en comptes de condicions que les fan anar-se de Catalunya”.

Jordi Tort va intervenir arran de les paraules d’Ibáñez per mostrar la seva “sorpresa majúscula” en veure com “Ciutadans aprofita una declaració política de suport als treballadors per fer un posicionament polític, posicionament que tots els grups municipals tenim però que hem estat prou generosos com per ser capaços de mostrar als treballadors de Bosch i als d’altres empreses en situacions similars que els seus polítics estan d’acord en què això no torni a passar”.

Tort va assegurar no entendre que “d’això s’hagi de fer una lluita política quan es tracta només d’una declaració de suport a treballadors”, més tenint en compte que el govern municipal va proposar aquesta declaració institucional a la resta de grups “entenent que era una declaració de consens i que tots estàvem pels mateixos objectius, independentment de que tots tenim les nostres valoracions sobre els posicionaments polítics que tenen els altres partits en els diferents governs dels que formen part”.

Per últim, el portaveu socialista va adduir que “l’única justificació que se’ns va donar respecte a la no participació del grup de Ciutadans en aquesta declaració era perquè feia referència a Catalunya com a país, cosa que el propi Estatut de Catalunya fa en el seu Preàmbul, així que no entenem aquesta situació”.