Detinguts 2 homes que es feien per operaris de llum o gas
Un dels moments de l'operatiu

El passat 28 de novembre, els Mossos d’Esquadra van fer entrades i registres a dos domicilis de Gavà i Castelldefels, on es van localitzar i detenir 2 homes, de 25 i 26 anys, com a presumptes autors dels delictes d’estafa, furt i robatori amb violència i intimidació fent-se passar per operaris de companyies de llum o gas. Durant el registre es van localitzar targetes, llibretes bancàries i altres documents de les víctimes.

La investigació es va iniciar al passat mes d’agost després de rebre la denúncia d’una dona que havia estat víctima d’un furt i una estafa. Segons la senyora dos homes es van presentar al seu domicili i es van fer passar per comercials de l’electricitat. En un moment de descuit van aprofitar per sostreure-li la targeta SIM del mòbil i la targeta de crèdit. Tot seguit, van marxar del domicili i van començar a fer compres i reintegraments per valor de 17.000 euros. A més, també van fer transferències per BIZUM amb la informació que havien obtingut de la víctima i la seva targeta SIM.

Durant la investigació els agents van detectar que hi havia diversos fets denunciats a Barcelona on els autors tenien característiques físiques similars i seguien un mateix modus operandi. Aconseguien dades de les víctimes, com el nom, l’edat i l’adreça del domicili, i tot seguit seleccionaven les persones d’edat avançada. Després anaven a casa les víctimes i es presentaven com a comercials d’una companyia d’electricitat o gas que els hi venien a oferir descomptes a la factura. Aparentment, no aixecaven sospites, ja que la seva indumentària era molt correcte i utilitzaven documentació acreditativa de diferents companyies, d’aquesta manera es guanyaven la seva confiança.

Una vegada a l’interior del domicili, i amb l’excusa que els hi feien un descompte a la factura, els demanaven les llibretes bancàries o targetes de crèdit, i també accedir a la banca per internet a través dels seus mòbils. Tot seguit, un dels autors distreia la víctima, mentre li canviava la targeta SIM del mòbil, i un cop la tenia li passava al seu company que aprofitava per marxar del lloc i començar a fer reintegraments a l’oficina més propera. En alguns casos la víctima s’adonava de l’engany i els autors no dubtaven a intimidar-la o fer ús de la violència per aconseguir el seu objectiu.