Dia Internacional de la Pau
Un moment de la sessió plenària d'ahir a l'Ajuntament de Gavà

El Ple Municipal del mes de setembre celebrat ahir va servir per aprovar una declaració institucional anomenada “Manifest per la Pau”. Aquesta declaració estava recolzada per tots els grups polítics amb representació en el Ple, és a dir, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Ciutadans, Partido de la Ciudadanía (Cs), Podemos (PODEMOS), Junts per Gavà (JUNTS), i el Partit Popular (PP), a més del regidor no adscrit Miguel Ángel Ibáñez.

El text de la declaració deixa molt clar al principi el motiu principal de la seva presentació al Ple: “Aquest 2022 la guerra ha tornat a esclatar a Europa amb el conflicte a Ucraïna. Les conseqüències de la invasió russa a Ucraïna han estat devastadores: mort, destrucció, i milions de persones obligades a fugir de les seves llars”.

La declaració recorda que hi ha altres conflictes bèl·lics oberts al món, com ara com ara els de Síria, Afganistan o Palestina, i fa una petició molt concreta: “Des de Gavà, demanem un alt el foc immediat i recolzem les negociacions per una pau plena i duradora. Les Nacions Unides i altres organismes internacionals rellevants han d’estar preparats per garantir qualsevol acord”.

Aquest manifest arriba al Ple amb motiu del Dia Internacional de la Pau, que es celebra cada any el 21 de setembre i que, tal i com el text de la declaració també recorda, “es va establir l’any 1981 per resolució unànime de les Nacions Unides proporcionant una data compartida a nivell mundial per a que tota la humanitat es comprometi amb la Pau per sobre de totes les diferències, i contribueixi a construir una Cultura de la Pau”.

Enguany aquest Dia Internacional de la Pau té el lema “Posa fi al racisme. Construeix la Pau”. En referència a això, la declaració assegura que “tots tenim un paper a desenvolupar en la promoció de la pau. Abordar el racisme és una forma crucial de contribuir a aquest esforç. Però aconseguir la pau implica molt més que deposar les armes. Requereix la construcció de societats on tots els membres sentin que poden prosperar. Es tracta de crear un món en el que les persones siguin tractades per igual, independentment del seu país d’origen”.

El text conclou recordant que “el missatge que avui plasmem a la plaça, “La pau al món comença aquí”, està en coherència amb aquesta campanya i posa en valor el paper que cadascú de nosaltres podem fer per la pau al món, per poder viure en un món millor”.

Posteriorment a aquesta declaració institucional es van presentar dues declaracions polítiques. La primera era una de Podemos per impulsar un impost a les grans fortunes, que va ser aprovada amb el vot favorable (òbviament) dels morats, el PSC, ERC, i JUNTS, l’abstenció de Cs, i el vot en contra del PP i del regidor no adscrit Miguel Ángel Ibáñez. La segona era una declaració política dels socialistes per, amb motiu del Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, Nenes i Nens, demanar la fi de l’explotació sexual de dones i d’infants. Aquesta declaració també va ser aprovada però amb el vot favorable només del grup proposant, ja que la resta de grups i el regidor no adscrit es van abstenir.