Dia Internacional de les Dones
L'acte institucional del 8m s'ha fet sota una fina pluja

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha presidit aquest migdia a la plaça de Jaume Balmes l’acte institucional de commemoració del Dia Internacional de les Dones. L’amenaça de pluja, que finalment ha caigut en el decurs de la lectura del manifest oficial, no ha impedit que molts treballadors de l’Ajuntament, i també molts veïns de la ciutat, s’hi apleguessin a la plaça per demanar plena igualtat entre homes i dones.

Badia ha qualificat l’Ajuntament de Gavà com a “feminista”, i de fet des de fa dies hi ha un segell d’una entitat de validació que així ho certifica.  L’alcaldessa ha posat de manifest que enguany el dia es dedica a les dones i el treball “perquè pensem que és un àmbit on hi ha unes desigualtats molt marcades i on encara queda molta feina a fer”. En aquest sentit, Badia ha destacat l’educació com a “pilar fonamental per tal que després en el món laboral hi hagi aquest desenvolupament de les dones que podran aconseguir llocs de treball més ben remunerats, i que podran trencar amb la bretxa salarial i amb el sostre de vidre, que són els dos factors que ens estan deixant al marge de la presa de decisió i que fan que encara avui dia es pugui percebre que els homes són els que principalment estan en els llocs de poder”.

L’alcaldessa també ha volgut tenir un record especial a “totes aquelles dones, nens i nenes que estan sortint ara mateix d’Ucraïna, i que ho estan passant molt malament. Ja són gairebé 2 milions de refugiats els que surten d’aquest país per culpa de la invasió de Putin, una situació terrible que està generant un patiment molt fort a tota la població civil i en especial als infants”.

A la representació institucional d’aquest acte hi havia, a més de Badia, els portaveus de tots els grups municipals amb representació al Ple Municipal. Jordi Tort, que és el portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), ha destacat que “el nostre partit reivindica no només avui sinó tots els dies de l’any el paper de la dona a la nostra societat, en aquest cas molt marcat per la situació a Ucraïna on sobretot les dones i els nens estan tenint que emigrar del seus país a altres llocs, sense cap recurs i només amb una maleta”.

Marta Jiménez, portaveu adjunta d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ha destacat de la seva banda que el feminisme “ha de ser transversal, és a dir, ha d’impregnar totes les polítiques públiques i ha d’estar present a tots els departaments i a totes les àrees on es faci política perquè, simplement, és la manera de reconèixer la estructura real de la societat i defugir l’androcentrisme que encara funciona en molts camps”.

Francisco Gavilán, portaveu de Ciutadans, Partido de la Ciudadanía (Cs), tenia avui un missatge molt breu per transmetre: “Des de Ciutadans convidem a tothom a celebrar el Dia Internacional de les Dones, el dia del feminisme, en llibertat”.

Des de Podemos, el seu portaveu, Miguel Herrera, ha volgut també recordar a “les dones i les nenes ucraïneses que estan tenint que sortir fugint del seu país, i que estan vivint aquesta guerra des d’una perspectiva molt més fràgil que la d’altres persones. Sabem que s’estan cometent atrocitats allà, que moltes de les persones que s’estan desplaçant són sobretot dones i menors, així que animem a tota la població en el dia d’avui a participar en la recollida d’aliments per aquestes persones”.

Isidre Casas, portaveu de Junts per Gavà (JUNTS), ha posat l’accent en què la igualtat entre homes i dones “en teoria està legalment reconeguda però a l’hora de la veritat, com queda palès en el dia a dia, realment encara hi ha molt camí per recórrer. És veritat que hi ha hagut avenços, però el camí encara és llarg i l’hem de fer entre tots”.

Casas ha volgut “esmentar un col·lectiu on hi ha majoria de dones, que ha estat a primera línia d’acció durant la pandèmia, i que crec que no ha tingut el reconeixement que mereix, que és el col·lectiu de les treballadores sanitàries i de cuidadores no remunerades”.

Per últim, Mónica Parés, portaveu del Partit Popular (PP), ha destacat que el 8 de març “és per reivindicar els drets i les llibertats de les dones, i malgrat que tots ho fem des de les nostres ideologies crec que hi ha una cosa clara, i és que tots hem de treballar plegats per la igualtat real i efectiva de les dones de tot el món, però especialment de les dones de la nostra societat i de la nostra ciutat”.

Parés ha fet també “un petit apunt a la lectura del manifest que s’ha llegit en aquest acte, ja que ens ha arribat només 30 minuts abans de l’acte, així que no el coneixíem. Com hem demanat en altres ocasions, aquests manifests han de ser consensuats amb tots els grups municipals perquè al final a nivell local tots tenim el mateix objectiu, que és treballar per la igualtat i per la llibertat de les dones de Gavà”.

L’acte d’aquest migdia s’integra dins del programa que ha preparat l’Ajuntament de Gavà amb motiu d’aquest Dia Internacional de les Dones, un dia que està promogut per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i per entitats socials del sector, i que té el seu origen en diversos fets com ara la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, o l’incendi de la fàbrica de camises Triangle Shirtwaist Company de Nova York el 25 de març de 1911, un incendi on van morir 142 obreres que l’any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals.

A Europa, d’altra banda, l’any 1910 es celebra la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, a on Clara Zetkin proposa l’establiment del Dia Internacional de les Dones per tal de promoure el sufragi femení. La primera celebració d’aquest dia va tenir lloc el 19 de març de 1911 a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa, i després s’estén a altres estats. A Espanya, per exemple, el primer cop que es celebra és l’any 1936, quan la dirigent comunista Dolores Ibárruri va liderar una marxa de dones a Madrid.

La data del 8 de març s’estableix, amb tot, a Petrograd, actual San Petersburg, l’any 1917. La participació russa a la Primera Guerra Mundial ja havia provocat la mort de 2 milions d’homes, i el tancament d’una gran fàbrica va provocar que el 8 de març d’aquell 1917 les dones de Petrograd sortissin al carrer a demanar aliments i el retorn dels soldats. Això va derivar en un fort moviment social que, de manera espontània, va acabar amb la monarquia.

No serà, però, fins després de dues guerres mundials i dels ressorgiment del feminisme a finals dels anys 60, que l’ONU l’any 1977 declara el 8 de març com a Dia Internacional de les Dones.