Tal dia com avui, 27 de gener, però de 1945, les tropes soviètiques entraven al camp de concentració i d’exterminació nazi d’Auschwitz-Birkenau. Era per la tarda, i els nazis ja portaven dies desmantellant les instal·lacions. Tot i així, els soviètics van aconseguir alliberar al voltant de 7.500 presoners, res en comparació amb el milió i mig de persones que els historiadors estimen que van ser exterminats en el que és, segurament, el símbol més conegut d’aquest Holocaust nazi. La UNESCO, per aquest motiu, va declarar l’any 2005 la data del 27 de gener com a Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.
L’Ajuntament de Gavà organitza cada any en aquesta data un acte institucional per recordar aquest Dia Internacional. En aquest acte, al que avui ha acudit la gran majoria de regidors del consistori, es diposita a la porta principal del refugi antiaeri de la Rambla una corona i unes flors per mantenir viu el record d’aquest holocaust.
Gemma Badia, alcaldessa de Gavà, ha presidit l’acte i ha recordat que “és important no oblidar aquestes dates, continuar commemorant i homenatjant a tota aquestes persones que van haver de ser deportades, moltes d’elles fins i tot des d’Espanya, en concret 10.000 persones republicanes”.
L’alcaldessa també ha afegit que, “llastimosament, avui en dia encara arrosseguem algunes tendències no evidentment cap a un Holocaust, però sí tendències preocupants de xenofòbia, de maltractament a minories”. En aquest sentit, Badia destaca que “encara s’ha de saber respectar i s’ha de saber lluitar per la llibertat de totes les minories com ara els homosexuals. Cadascú pot viure com vulgui i no hem de tenir aquestes restriccions que ens volen imposar des del feixisme i des de la dreta més rància”.
L’alcaldessa, finalment, ha llençat un missatge de futur important: “De la mateixa manera que la gent que va sortir viva dels camps de concentració es va comprometre a seguir lluitant pels drets dels homes i de els dones, nosaltres hem de posar en valor la necessitat no només de recordar sinó de reivindicar, i també la necessitat de poder continuar construint una societat que sigui totalment lliure, on hi càpiga tothom, totes les religions, totes les ètnies, totes les minories, i que no es torni a repetir mai una barbàrie com la que es va produir durant la Segona Guerra Mundial”.
L’acte institucional ha comptat també amb la presència (i les paraules) d’Enric Garriga, president d’Amical Buchenwald i fill del deportat a Buchenwald Marcel·lí Garriga, ha subratllat que, “tot i que el 27 de gener és el dia en que es va a alliberar el primer camp de concentració, la data d’avui ens permet realment recordar a totes les víctimes de l’holocaust i a totes les víctimes de la barbàrie nazi”.
Garriga creu que “és important recordar i fer memòria”, però creu que aquest gest és clau per tal de “no tornar a repetir, estem obligats a parlar, a comentar, a explicar sobretot a les noves generacions, perquè el perill de l’extrema dreta i del feixisme és constant i està en els nostres carrers i en les nostres places”.
Per tant, segons explica Garriga, “hem d’insistir en que allò no s’ha acabat, que allò no és aigua passada, i que el feixisme és ben viu i que hem de lluitar per combatre’l i derrotar-lo ja que, en definitiva, hem d’aconseguir allò que van intentar fer els deportats, que és construir un món nou i lliure d’homes i dones vivint en pau. Aquesta feina encara no s’ha acabat, i hem de treballar tots per assolir-la”.