Diada
Celebració oficial de la Diada a Gavà sota estrictes mesures anti-Covid-19

Aquest matí ha tingut lloc el tradicional acte oficial de celebració de la Diada de Catalunya davant del monument als Màrtirs del Setge de 1714, a la plaça de Josep Tarradellas. Enguany, però, com és lògic, les estrictes mesures anti-Covid-19 han marcat tot l’acte i han fet que sigui en essència molt semblant al d’altres anys, però en realitat molt diferent també.

Començant per les ja habituals obligacions com ara la de portar mascareta, i acabant per la mateixa durada de l’esdeveniment, que ha estat molt més reduïda de l’habitual ja que s’han eliminat totes les actuacions que tradicionalment formen part d’aquest acte, des de la dels castellers fins a la de les corals gavanenques passant per la dels bastoners.

També hi ha assistit molta menys gent de l’habitual, ja que ha calgut disposar les cadires tot respectant la distància social de seguretat. Això sí, l’acte ha comptat amb les habituals ofrenes florals d’entitats de la ciutat, i ha acabat, com sempre, amb l’himne nacional de Catalunya, “Els segadors”.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha qualificat la Diada d’enguany com a “excepcional”, però al mateix temps ha assegurat que “aquesta excepcionalitat no ens ha d’impedir seguir fent aquesta celebració que suposa el nostre reconeixement i homenatge a totes les persones que van lluitar pels drets i de les llibertats dels catalans”. Homenatge que Sánchez aquest 2020 vol fer extensiu “a totes aquelles persones que estan fent tot el possible per lluitar contra la Covid-19, aquest sentiment de força, d’unió i de coratge per superar aquesta situació és ara més necessari que mai”.

Tot i l’absència de moltes entitats que amenitzaven cada any aquest acte, Sánchez ha volgut agrair la seva presència “a totes les entitats presents avui i que tradicionalment sempre han fet aquesta ofrena, crec que aquesta és la millor prova de que som una ciutat forta, compromesa, solidària, i sens dubte que amb aquest esperit d’unió i de comunió segur que ens en sortirem d’aquesta situació”.

Diada
Ofrenes florals davant el monument als Màrtirs del Setge de 1714

En representació dels partits polítics amb representació al consistori, i com està sent habitual des de fa alguns anys, només el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Podemos (PODEMOS) han assistit a l’acte d’avui. Tant ERC com Junts per Gavà ho van fer a la Diada alternativa que es va celebrar ahir, i tan Partit Popular (PP) com Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs) es neguen a prendre part en l’acte oficial de la Diada.

Jordi Tort, portaveu dels socialistes, ha destacat que òbviament la d’avui ha estat “una Diada descafeïnada respecte a la d’altres anys en la que hem trobat a faltar a molts ciutadans que venien a veure com s’esdevenia l’acte, als castellers, a les corals, etc.”. Tort, però, té clar que “cal també seguir reivindicant la catalanitat de la Diada de tots, una Diada inclusiva on tothom se senti partícip i tothom pugui formar-hi part. Crec que això, com cada any, ho hem aconseguit”.

Miguel Herrera, portaveu de Podemos, també s’ha manifestat en la mateixa línia en assegurar que “és una Diada diferent marcada per la Covid-19 en la que volem fer un agraïment i un suport molt especial a tot el personal sanitari que està lluitant cada dia per tots nosaltres i per aconseguir superar aquesta malaltia”. Dit això, el portaveu morat ha destacat que “malgrat que sigui un dia marcat per la Covid-19, també volem festejar i estar tots junts celebrant aquest dia que és de tots els catalans”.

Per últim, el Síndic de Greuges de Gavà, Joan Martínez, ha destacat també que la celebració de la Diada, tal i com s’ha fet avui amb totes les mesures anti-Covid-19, “és com s’havia de fer perquè les celebracions són importants però la salut de les persones ho és més, això vol dir que de vegades hem de deixar de fer algunes coses i pensar en els altres, especialment en els més grans. Tenim que fer-ho per ells i continuarem celebrant el que sigui necessari, però sempre amb aquestes condicions mentre es mantingui aquesta nova situació de pandèmia”.