Diada alternativa
ERC Gavà i Junts per Gavà participen en la Diada sobiranista del dia 10

Com ja és tradicional des de fa alguns anys, l’11 de setembre a Gavà té una celebració prèvia amb l’anomenada Diada alternativa del dia anterior, el 10 de setembre, on partits i entitats de caire sobiranista fan les seves ofrenes en el monument als Màrtirs del Setge de 1714, a la plaça de Josep Tarradellas.

Per part dels partits polítics, dos presències destacades: la d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Gavà, i la de Junts per Gavà (JUNTS). Per part de les entitats han realitzat la seva ofrena floral des de Òmnium Cultural o l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), fins a organitzacions més locals com ara l’Agrupació de Restauradors de Gavà o l’Associació de Veïns del barri del Centre.

L’acte ha estat més breu que altres anys per garantir al màxim la seguretat dels assistents donades les circumstàncies actuals de la pandèmia. A més, també s’han observat mesures de seguretat com ara les ja habituals del distanciament social o l’ús obligatori de mascareta, i les ofrenes les ha materialitzat només una persona per entitat.

Albert Massana, portaveu d’ERC Gavà, ha recordat que “tenim un objectiu que és la independència i no pararem. La Diada d’avui serveix per celebrar que som un poble tenaç que lluita i que no ens deixarem esclafar, i també per demanar la llibertat dels presos polítics i dels exiliats”.

Massana ha aprofitat per demanar també que “s’aturi aquesta repressió que fa ja més de 300 anys que existeix, segurament serà difícil, però nosaltres no pararem i el poble català seguirà demanant una societat justa i lliure per tal que el ciutadà pugui viure millor, i això és el que hem de fer entendre a la gent”.

Isidre Casas, portaveu de Junts, ha assegurat que “hem patit i estem patint una greu crisi econòmica, social i sanitària”, però al mateix temps destaca que “també estem patint una altra crisi que en aquest cas no és d’aquest any, ve d’anys enrere, i és una crisi de repressió política de l’estat contra l’independentisme d’aquest país”.

Casas ha lamentat també que la Diada alternativa s’hagi hagut de fer sota les actuals condicions marcades per la Covid-19, però ha destacat que malgrat això “la gent ens ha acompanyat, les entitats han estat presents, i això demostra que seguim en peu, que no defallim, i que malgrat les circumstàncies estem on hem d’estar”. En aquest sentit, “és una bona notícia que en una situació com l’actual puguem celebrar aquest dia, i el que desitjo i espero és que el proper any la puguem celebrar com els anys anterior i en condicions ja més normals”.

De la seva banda, el coordinador de l’ANC de Gavà, Jesús Camas, ha volgut posar de manifest que l’actual situació de pandèmia òbviament limita molt però “els organitzadors ens vam reunir com cada any i vam decidir que, amb tota la responsabilitat necessària, però calia defensar com tantes altres vegades el dret democràtic de manifestació al carrer, i per tant vam decidir fer un acte molt condicionat però sortint al carrer amb la mateixa determinació que altres anys perquè els drets no es demanen sinó que es guanyen i es defensen exercint-los”.