monitores de temps de lleure
Foto de família de l'alcaldessa amb les alumnes i responsables del curs

La sala de plens de l’Ajuntament de Gavà ha acollit aquest matí una entrega de diplomes de monitores de temps de lleure. El curs en el que han pres part les dones que avui han rebut aquestes distincions estava organitzat per l’Associació Gitana de Dones Drom Kotar Mestipen, mentre que de la formació se n’ha encarregat la Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai). La part teòrica del curs, que és la que reconeixen els diplomes, s’ha desenvolupat al gavanenc barri de ca n’Espinós.

Gemma Badia, alcaldessa de Gavà, ha estat qui ha entregat personalment els diplomes a “unes dones que han fet una formació teòrica i que ara estan portant a terme la part de pràctiques per tal d’obtenir la titulació de monitores”. Badia s’ha mostrat “molt contenta perquè les dones que s’han presentat als exàmens del curs se n’han sortit correctament, el que demostra que hi havia moltes ganes”.

El curs de monitores de temps de lleure, que servirà a aquestes dones per treure’s la corresponent titulació de la Generalitat de Catalunya, està format per una part teòrica de 125 hores, que és la part que ja han acabat, i per una part de pràctiques de 160 hores que s’està desenvolupant actualment a diverses escoles de Gavà, Viladecans i Castelldefels. El curs el van començar 14 dones, de les quals 9 han acabat la part teòrica. D’aquestes 9 dones, 5 eren d’ètnia gitana, que era un dels objectius de Drom Kotar Mestipen. Maria Cortés, una de les integrants d’aquesta associació, ha destacat que l’objectiu de l’entitat, que va néixer fa més de 20 anys, és “treballar per aconseguir la igualtat de les dones gitanes a la societat, promoure la identitat gitana, i assegurar l’accés de les dones gitanes en tots els espais de la societat però especialment en el terreny de l’educació, perquè tenim molt clar que l’educació és l’eina que pot obrir aquesta porta a la igualtat”.

Segons ens ha explicat d’altra banda Verónica Santiago, integrant també de Drom Kotar Mestipen, “la nostra associació assumeix el cost d’aquests cursos amb el requisit de que puguin optar-hi dones gitanes amb baix nivell acadèmic i econòmic que, d’altra manera, no podrien tenir aquesta oportunitat”. La intenció, destaca Cortés, és “donar visibilitat a dones gitanes que siguin referents en els espais educatius, a on fan falta aquests referents femenins”.

Amb la titulació que obtinguin les dones que acabin el curs podran, entre altres, “treballar de monitores de lleure a escoles, a esplais, podran marxar de colònies o de campaments, podran fer activitats extraescolars o treballar de monitores de menjador, és a dir, tot el que són les activitats del temps lleure dels infants que aporten una proposta educativa de qualitat”, segons ens ha destacat Míriam González, formadora de Fundesplai.