Disbauxada
Olivares (centre) i els seus amics s'ho passen bé com si no hi hagués un demà

Els ciutadans que passaven aquest matí per la plaça Major de Gavà es trobaven amb una petita sorpresa: els sis membres de la junta directiva de l’Associació de la Gent Gran de Gavà repartint petites tapes de botifarra d’ou amb pa. Es tracta de la Disbauxada, una activitat en la que la botifarra d’ou serveix tradicionalment per donar el tret de sortida a la temporada de Carnaval. A banda d’aquesta entitat, aquesta mena de tast popular és també possible gràcies a la implicació d’alguns dels més importants distribuïdors gavanencs de botifarra d’ou durant aquestes dates: Casa Clara, El Sigle, Casa Escala i Cárnicas Mario.

Disbauxada
Els membres de l’Associació, preparant la botifarra d’ou

Francisco Olivares, que és el president de l’Associació de la Gent Gran de Gavà, no ha dubtat en posar-se una perruca per atacar als que passaven per la plaça Major i oferir-los un tast de la botifarra d’ou. Per Olivares, aquest és un dia en el que els membres de l’entitat que presideix “ens agrada col·laborar, i és que des de l’entitat hem de fer coses per tal que la gent s’ho passi bé, si bé és veritat que ens impliquem en moltes coses al llarg de l’any també ho és que ho fem amb moltes ganes i per tal que la gent es diverteixi”.

Disbauxada
Disbauxada, aquest matí a la plaça Major

Olivares i els seus companys es passegen per la plaça Major amb safates carregades de tapes de botifarra d’ou amb pa. Ell no sap exactament la quantitat de botifarra que repartiran avui però “és molta, això de ben segur, si no m’equivoco cadascun dels 4 establiments col·laboradors ens dóna avui unes 30 botifarres, així que és bastant”.

El dijous gras o dijous llarder, conegut també com “el dia de la truita”, és tradició menjar la truita amb botifarra, encara que el més típic en aquestes dates és directament menjar botifarra d’ou. Com que el costum era menjar en família, antigament era molt comú que aquests dies els infants recollissin ous per les cases per elaborar les truites i la resta de menjars de la jornada.

Disbauxada
La botifarra d’ou

La Disbauxada d’aquest matí tindrà continuïtat avui mateix a la tarda, de 17:00h. a 18:30h., a la mateixa plaça Major de Gavà. El programa de Carnaval, però, no ha fet més que començar i s’allargarà fins el proper dia 26. Entre els actes previstos, dos de ben destacats: l’arribada del rei Carnestoltes, divendres 21 a partir de les 17:30h. a la plaça Josep Tarradellas, i la imprescindible Rua que començarà el dissabte 22 a les 16:30h. a la rambla de Maria Casas.