Diumenge 6 de març, nova visita guiada al refugi antiaeri
Refugi antiaeri

El proper diumenge, 6 de març, està prevista una nova visita guiada al refugi antiaeri de la Rambla de Gavà. L’activitat, organitzada per Amics del Museu de Gavà amb la col·laboració del Museu de Gavà, permet descobrir aquest espai, que data de la Guerra Civil Espanyola i que s’ha recuperat perquè es pugui conèixer aquest episodi del nostre passat recent.

Entre març i desembre de 1938, setze gavanencs van perdre la vida en diversos bombardejos. Gavà era objectiu militar a causa de la fàbrica Roca, on es produïen projectils. Una de les respostes de la societat civil davant d’aquesta amenaça va ser la construcció de refugis. A Gavà tenim constància de l’existència de cinc refugis. Aquest són: refugi de la rambla de Salvador Lluch, refugi del carrer del Centre (conservat en part i no accessible), refugi de Serra i Balet (no conservat, a la foto) , refugi del carrer de Santa Teresa (no conservat), i refugi del carrer d’Àngel Guimerà (no conservat, però sí, documentat).

El refugi de la Rambla ocupa la part central de Rambla, des de l’estació del ferrocarril fins a la carretera de Santa Creu de Calafell, i és un túnel de 124 metres de llargada que tenia un ramal que anava cap a les oficines de la Roca. El van construir els mateixos treballadors de la fàbrica gavanenca sota les ordres del Comitè d’Empresa l’any 1938.

Amb aquesta visita guiada al refugi, recuperat i adequat per l’Ajuntament, podrem conèixer la història d’aquella època i reviure en primera persona les sensacions, pors i sentiments dels homes, dones i infants que van trobar aixopluc al refugi.

Les persones interessades en la visita, que és gratuïta, poden demanar informació i fer la reserva al telèfon 93 263 96 10 (Museu de Gavà) de dilluns a divendres de 9 a les 13 hores.

Per a participar de l’activitat és obligatori l’ús de mascareta ffp2, mantenir la distància interpersonal de seguretat d’1,5 m, i seguir les indicacions dels guies en tot moment.