Diversos activistes de drets humans visiten Gavà

Diversos activistes de drets humans estan aquests dies a Gavà en el marc del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. Aquest dimecres, 3 d’ells han participat en una taula rodona a l’Espai Maragall amb joves de Secundària dels instituts El Calamot i Bruguers i del col·legi Sagrat Cor on han exposat les problemàtiques que pateixen en el si del seu país o col·lectiu i la feina que, des de fa anys, porten a terme.

El primer en intervenir ha estat l’advocat brasiler Danilo Chammas qui coordina l’equip legal de l’organització brasilera Justiça nos Trilhos i segons va explicar treballa “per abordar les violacions de drets humans i mediambientals comeses per empreses mineres i siderúrgiques, principalment per la multinacional Vale, provocant desforestació i contaminació d’aigües i malalties i morts”. Segons Chammas “fer saber això és difícil, ja que contrariem els interessos de poderoses corporacions, a més, l’actual govern encara ho empitjora en declarar els ambientalistes enemics de la nació, la qual cosa ens estigmatitza davant la societat. És per això, que poder venir altres països a explicar-ho és clau per aconseguir solidaritat internacional”.

També ha participat al debat Leonard Rentería, poeta, raper i activista que treballa per enfortir les comunitats afrodescendents de Buenaventura, a Colòmbia. Segons Rentería “és important ajudar als joves sense oportunitats perquè estan condemnats a formar part de grups armats il·legals o a esdevenir víctimes”. Rentería precisa que “entre 2003 i 2015 2120 joves han estat assassinats”, i per evitar-ho “cal garantir drets fonamentals amb estratègies de formació i prevenció i instant als governs locals emprendre polítiques que veritablement els ajudin a transformar les seves vides”.

Una altre participant ha estat Ricard Valentí, president de l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia i jove activista europeu de Roma que treballa com a promotor escolar de la Fundació Privada Pere Closa amb nens i nenes gitanos del barri d’Hostafrancs per a evitar l’absentisme escolar. Valentí reivindica “els drets i la història del poble gitano i tot el que ens ha estat robat, des de la llengua, als oficis o la forma de vestir” i assegura que “cal lluitar contra l’antigitanisme, que és el primer prejudici per damunt de l’islamofòbia o l’antisemitisme a Espanya” i posa com a exemple que “una enquesta reflecteix que un 65 % dels alumnes no vol tenir un gitano com a company de classe”

La regidora Ester Zamorano, en el seu discurs de benvinguda, ha destacat “la importància d’aquest projecte, que vetlla pel respecte dels drets humans, un assumpte davant del qual Gavà sempre s’ha mostrat fermament compromesa. L’activitat està encabida està en el GavàMón d’aquest 2019 que se centra en la sostenibilitat, concepte que Zamorano també ha posat en valor recordant que “les polítiques municipals vetllen per avançar en aquesta direcció però precisant també que “el respecte mediambiental ha de guiar les accions individuals, especialment les dels joves, ja que ells són el futur.

Xerrada amb Sunitha Krishnan

Trobada amb activistes de drets humans
Sunitha Krishnan parlarà d’explotació sexual a l’Índia .

El mateix 9 d’octubre, a partir de les 18.30 hores, al SIAD, serà el moment de parlar amb la Sunitha Krishnan sobre “La lluita contra la violència sexual”. Aquesta activista nascuda a l’Índia i fundadora de l’organització contra el tràfic de persones Prajwala dedica la seva vida a rescatar i recuperar les víctimes del tràfic sexual i la prostitució forçosa, alhora que pressiona els governs locals perquè garanteixin que les dones reben indemnitzacions, nacionalitat i accés a l’ocupació. Prajwala és en l’actualitat una de les organitzacions ciutadanes més grans del món en el combat contra aquest tipus de crims. Des de la seva fundació, Sunitha ha rescatat 18.500 dones i nens.