La Companyia General del Foc ha celebrat, de manera especial aquesta Festa Major. Tot i que, cada any la seva participació en el programa és clau, en aquesta ocasió l’entitat commemorava amés una efemèride prou important: el vintè aniversari del Brumot, la bèstic de foc més longeva del grup i que segons Ramon Llonch “continua en plena forma”. Ell mateix precisava que “si bé és cert, que de dracs amb més de dues dècades de vida n’hi ha forces, no n’hi han gaires que hagin mantingut el nivell d’activitat continuat durant tot aquest temps. Això ens enorgulleix i crec que cal posar-ho en valor”.
La Companyia General del Foc va començar la tabalada pels volts de les 20 hores des de la Torre Lluc fins el passeig Maragall amb fins a 13 colles participants. A les 21.15 hores es va fer el correfoc infantil i a les 21.30 el d’adults amb la participació de fins a 23 de colles vingudes de totes les províncies i amb bèsties de foc de tots els estils i edats. El recorregut dels diables va transcórrer sense problemes pel passeig Maragall, els carrers Sant Josep Oriol i Sant Pere fins la plaça Jaume Balmes amb una encesa final conjunta de tots els diables.
Recordem però que l’entitat a més havia organitzat activitats durant tot el dia, especialment per las infants, amb tallers diversos i activitats d’aigua.
Història del Brumot
El Brumot és una bèstia inspirada en la tradició local. Està relacionat amb la figura que decora un capitell romànic de l’ermita de la Mare de Déu de Bruguers on hi ha representat un lleó alat, símbol evangelístic de Sant Marc.
El nom prové de la unió entre els mots Bruguers i Calamot- ha adoptat les característiques d’animal fantàstic que l’emparenta amb el drac, l’element més comú i popular que, des de les processons de l’edat mitjana, ha subsistit fins a les festes d’avui
Joan Soler i Amigó, estudiós de la cultura popular ha creat la història llegendària del Brumot de Gavà, que el descriu com una bèstia de foc que lluità amb el cavaller Jaume Marc, senyor del castell d’Eramprunyà. Jaume, admès a l’ordre de cavalleria de Sant Jordi, incorporà tres elements essencials en el seu escut: la creu de Sant Jordi, un cavall i una coloma. El Brumot, admès a l’ordre de la Nala Negror, proclamà els seus senyals enfrontats als de Jaume: contra el cavall, un lleó; contra la creu, un drac rampant i contra la coloma, un escorpí.
El Brumot fou batejat la Festa Major de l’any 1998, coincidint amb el correfoc que comptà amb la participació dels diables de Viladecans, les Corts, Montcada i Reixac i els dracs de Cornellà i Balsareny.