El Gran Recapte
Una imatge del Gran Recapte de 2019

Josep Maria Comas, delegat al Baix Llobregat del Banc dels Aliments, ha advertit que, a causa de l’actual pandèmia del coronavirus, “tenim problemes ja que les reserves han anat disminuint i les demandes han anat creixent, en algun moment fins i tot no podem atendre totes les demandes que tenim”. Comas ens confirma que “cada dia són més les famílies sense ingressos que es veuen obligades a sol·licitar la nostra ajuda”.

El Banc dels Aliments és qui està al darrere de la dotzena edició del Gran Recapte d’Aliments, una iniciativa que enguany, de nou a causa de la pandèmia, s’ha convertit majoritàriament en un esdeveniment online: “Enguany no hi ha recollida física ja que, per motius de seguretat, no podem manipular els aliments ni tenir tanta gent de voluntaris a les botigues. Així que als punts de venda hi haurà unes cistelles de diversos preus, des d’1 euro fins a 50 euros, i també hi haurà una cistella de preu lliure, i cadascú que vulgui farà a la mateixa caixa l’aportació que vulgui pagant per la cistella escollida”.

Les cistelles tenen uns determinats productes però “els diners que pagui la gent es transformaran en aliments, és a dir, que el Banc d’Aliments no rebrà els imports econòmics sinó que directament rebrà els aliments”. Comas vol insistir en aquest punt ja que “molta gent pot pensar que, si es paga a caixa, els diners es poden perdre o no es sap ben bé on aniran a parar, però això no pot passar amb aquest nou format”.

El Banc d’Aliments ha decidit mantenir d’aquesta manera una certa versió presencial del Gran Recapte ja que “tot i que recollir aliments és l’objectiu principal, hi ha altres molt importants com és el fet de ser solidari en un moment com l’actual, així que no volíem deixar-ho tot en una cosa tan freda com és el fet online”.

Tot i que totes les cadenes de distribució a Catalunya s’hi ha afegit al Gran Recapte, “hi ha alguns punts de venda que, o bé perquè només tenen una entrada o bé perquè les seves dimensions són petites, no volen córrer cap risc i ens han dit que no volen que hi hagi voluntaris, així que en alguns llocs no hi haurà voluntaris, però en els llocs on sí que hi pugui haver portarem dos voluntaris perfectament identificats que explicaran a la gent les necessitats del Banc d’Aliments i el canvi de format del Gran Recapte”.

Comas ha destacat que a Gavà “hi haurà uns 400 punts de venda, i es necessitarà cobrir 4 punts amb un total d’una trentena de voluntaris dels quals ja s’hi ha apuntat la meitat”.

Entre el 16 i el 21 de novembre es farà aquesta versió especial presencial del Gran Recapte d’Aliments, i després entre el 16 de novembre i el 16 de desembre es farà online. No tot és negatiu en aquest nou format híbrid, i de fet Comas ha destacat dos punts positius: “D’una banda, que evitem la classificació que fèiem i que durava gairebé un mes, una feina immensa en termes de voluntaris i de temps. I d’altra banda, les cadenes apuntaran les necessitats que tingui el Banc en cada moment, i això vol dir que si, per exemple, el Banc té un excedent de llet, als punts de venda no es demanarà llet sinó els aliments que es necessitin en aquell moment”.