El lago de los chismes
Imatge promocional de Ricardo Marín

El guitarrista i cantant gavanenc Ricardo Marín va publicar el passat dilluns, 15 de gener, el tercer single del seu nou àlbum, El lago de los chismes. És un single molt especial, ja que és la cançó que dona títol a l’àlbum, que en principi es publicarà aquest mes d’abril. El títol “va sorgir en una conversa amb una amiga italiana que va confondre la paraula ‘cisnes’ amb ‘chismes’ referint-se al món actual tan convuls i estrany en el qual vivim”, ens explica Marín.

El single, doncs, explora una realitat on predomina “una informació manipulada als mitjans de comunicació i sobretot a les xarxes socials, i això fa que al final més que un ‘lago de los cisnes’ això sigui un ‘lago de los chismes’, vivim envoltats de mentides i ja no et pots creure absolutament res”. La cançó “em sembla perfecta per definir tot el disc, no és que sigui un àlbum conceptual, ja que cada cançó parla d’un tema diferent, però sí que és un tema molt especial per donar forma a tot el disc”, destaca Marín.

El single “té un aire molt Ariel Rot, i això no és casualitat perquè els darrers mesos hem estat tocant amb ell de gira i hem reviscut les sensacions que vam tenir fa 25 anys quan Ariel va armar la seva primera banda després de la separació de Los Rodríguez”.

L’àlbum estarà compost per nou cançons, de les quals Marín ja en té gravades tres, les que ja s’han publicat el format single. Les altres sis les té, però, preproduïdes al seu estudi i “només cal entrar a estudi i fer uns últims retocs”. Marín és conscient que “avui dia a casa gairebé es pot treure un disc amb una petita masterització”, però s’entesta a continuar gravant en estudi, ja que, “tot i que queden pocs ja, el so que et donen no es pot comparar amb el d’un disc masteritzat a casa, i a més gravar en estudi et dona accés a una sèrie d’eines i equipaments professionals que jo no em puc permetre a l’estudi de casa meva”.

D’altra banda, posar el disc a la venda a l’abril coincidirà amb l’inici de la gira de Manolo García, de la que Marín és el director musical, “em serveix per aprofitar tota la logística de la fira i poder vendre còpies físiques del meu disc a la zona de merchandising dels concerts, el que moltes vegades em dona sorpreses perquè de vegades he pogut vendre més de 200 còpies físiques, cosa que seria impensable fer-ho d’altra manera”. A més, Marín aprofita també “que la banda és a l’hotel i acostumo a tocar amb ells o el dia abans o el dia després dels concerts amb Manolo”.

Abans de tot això, però, Marín farà un concert a la sala Luz de Gas de Barcelona el pròxim dimecres, 21 de febrer, a partir de les 21:00 hores, amb entrades ja en prevenda a un preu de 20 euros. Marín repassarà en aquest concert moltes cançons de la seva trajectòria com a solista, que incloent El lago de los chismes es compon de quatre àlbums. El concert està inclòs dins del festival BarnaSants que, tot i estar orientat cap al format acústic i de cantautor, “enguany s’han obert una mica més cap al rock i el pop, però com que s’ha de respectar una mica l’essència del festival hi actuaré en un format molt proper a l’acústic, portaré a més de la meva guitarra acústica una mínima banda amb baix i bateria, així que el format estarà a mig camí entre l’acústic i l’elèctric”.

Marín, que té ara 54 anys, creu que “ha arribat el moment, i ara el temps m’ho permet, de donar forma a molt material que tinc guardat que he anat creat al llarg dels anys mentre estava de gira amb altres artistes. Tinc moltes idees i fins i tot cançons gravades i penso que mai és tard per trobar el meu so, que és exactament el que he intentat fer amb El lago de los chismes.

La qüestió de trobar la seva veu és cabdal per Marín ara mateix, i en aquest sentit “crec que aquest quart disc ja em defineix una mica com a compositor de cançons, crec que he trobat l’essència, que finalment he destil·lat tot aquest conjunt d’idees que m’han acompanyat tota la meva vida. Finalment, he trobat en aquest disc la manera d’expressar-me i, fins i tot, crec que he trobat la meva veu després de dècades acompanyant als altres artistes”.