El millor pastís de llimona
El millor pastís de llimona

Lemon pie… o pastís de llimona! Una manera magnífica d’aprofitar llimones i ous!. Avui la cuinera Laura Zurriaga us presenta la recepta i els trucs d’una recepta perfectea per quedar bé al final d’un àpat abundan. És un postre que, manté el dolç i a la vegada és fresc i lleuger, i a poca gent no li agrada la llimona!

  • TEMPS: 1:30H
  • DIFICULTAT: MITJA

INGREDIENTS PER LA BASE (La mateixa que el pastís de formatge!!!)

  • 1 ou petit o mig ou gran (uns 45gr)
  • 50gr de sucre (si la volem sense sucre, eritritol)
  • 50gr de farina d’ametlla (o de blat si no en tenim o no en volem)
  • 135gr de mantega pomada
  • 225gr de farina de tot us!
  • Sal (sempre, un polsim!)

COM FEM LA PASTA BRISA?

  1. Barregem l’ou, el sucre i la mantega amb una forquilla o varetes fins que sigui homogeni.
  2. Afegim les farines i la sal de cop, i SENSE AMASSAR, barregem fins que no es vegi farina.
  3. Fem una bola i la deixem a la nevera amb film durant 1 hora.
  4. Agafem la meitat de la bola, l’estirem, la tallem a la mida del motlle i la posem al motlle. Fem un xurro de massa i fem les vores del pastís aixafant-lo amb el dit polze. Amb un ganivet, pots tallar les vores per a que quedin perfectes.
  5. Enfornem 15 minuts a 180º.

LA CREMA DE LLIMONA

  • 6 rovells d’ous normals
  • 130gr de sucre (o qualsevol edulcorant)
  • La ratlladura d’una llimona
  • 310gr de suc de llimona
  • 320gr de mantega (a temperatura ambient)
  • 3 fulles de gelatina
  • Un polsim de sal

COM FEM LA CREMA?

  1. Sempre dic que és molt fàcil, però és que aquesta vegada… encara més!
  2. Barreja bé els rovells, el sucre i el suc de llimona en un bol apte pel microones. Posa’l al microones en tandes d’1 minut a màxima potencia, 5 o 6 vegades. Batent cada vegada, fins que tingui textura de natilles.
  3. Posa les fulles de gelatina en un bol amb aigua freda (hidratant-se mínim 5 minuts).
  4. Afegeix la gelatina escorreguda a la crema de llimona.
  5. Talla la mantega a trossos petits i afegeix-la a la crema. Tritura amb el turmix i cola-ho.
  6. Aboca la barreja sobre la base i posa-ho a la nevera mínim 4 hores.

COM FEM EL MERENGUE?

  1. Aquí necessitarem un batedor de varetes automàtic i idealment, un termòmetre.
  2. Fem un almívar. Posa el sucre en un cassó petit amb l’aigua justa per a que es mulli el sucre. Posa-ho al foc controlant la temperatura.
  3. Posa a batre les clares amb la vainilla.
  4. Quan l’almívar arribi a 121ºC l’afegim en forma de fil a les clares mentre pugem la velocitat. Ho deixarem batent fins que es refredi del tot. (si no tens termòmetre… prepara un got amb aigua freda, quan l’almívar comenci a bullir amb intensitat, agafa’n una culleradeta i posa-la dins l’aigua freda amb cullera inclosa, treu-la i agafa l’almívar amb els dits. Si en pots fer una boleta modelable com la plastilina, ja ho tens!)
  5. Posa-ho en màniga pastissera per fer la capa de dalt! Pots fer punts, o simplement abocar i fer pics amb una cullera.
  6. Si vols que agafi un to torrat, posa’l al forn, amb el gratinador al màxim durant un minut.

TRUCS!

  • Si volem que es duri més de 3 dies a la nevera… hem de pintar la pasta brisa amb xocolata blanca per dins, un cop cuita. Així evitarem que la galeta es torni humida!
  • Si no tens microones, pots fer la crema al foc, a foc fluix i remenant constantment! Quan tingui textura de natilles líquides, ja ho tindràs!
  • Si et sobra crema de llimona, la pots posar en gotets, amb merengue per sobre i galeta trencada a sota, és un postre que tampoc falla mai!
  • Pots combinar ratlladura de llimona amb altres cítrics per la crema, i per decorar! Llima, taronja… i per suposat, si canvies el suc de llimona per suc de taronja… pots fer un Orange Pie!
  • Si et sobrava pasta brisa del pastís de formatge… és ideal per a fer aquesta recepta. I si la fas de zero y la vols guardar, ben embolicada i al congelador!
  • Jo estiro la pasta brisa entre papers de forn i la congelo per poder-la posar amb més facilitat dins el motlle! Si la punxeu amb una forquilla abans d’enfornar, evitarem les muntanyes de l’Everest!