El Ple aprova una declaració de suport a la garantia de rendes
Grup municipal de Podemos

El Ple de l’Ajuntament de Gavà ha aprovat una declaració política presentada per Podemos, que va incloure una esmena del PSC, on s’expressa “el compromís amb una política de garantia de rendes per assegurar el bé comú de la majoria social i no per rescatar a uns pocs. El text precisa que “cal prendre mesures urgents i valentes en diferents àmbits per afrontar l’actual context de crisi energètica i inflacionista on les classes populars perden poder adquisitiu i creixen els nivells de pobresa i “treballar així per un futur de prosperitat compartida”.

Proposta d’acords

Instar el govern de l’Estat a executar diferents mesures

 • Increment de l’SMI seguint les recomanacions del comitè d’experts amb el compromís
 • d’arribar el 2023 com a mínim al 60% del salari mitjà que indica la Carta Social Europea.
 • Establir un impost extraordinari sobre el marge d’interessos i comissions en el cas de les entitats de financeres
 • Adequar i implantar el nou impost europeu que gravi els beneficis extraordinaris que generen les empreses energètiques que s’apropiïn d’aquests beneficis caiguts del cel.
 • Congelar la pujada de lloguers d
 • habitatges mentre duri la situació d’excepcionalitatinflacionària.
 • Establir una coordinació real de les rendes garantides i l’Ingrés Mínim Vital per simplificar els sistemes d’ajuda
 • Estudiar un acord amb les grans distribuïdores perquè els productes bàsics d’una dieta sana siguin accessibles a tothom.

Instar el govern de la Generalitat executar diferents mesures

 • Accelerar l’electrificació del parc de vehicles i transport públics
 • Impulsar i finançar un pla per a la instal·lació massiva d’energies renovables i la millora de l’aïllament de les llars.
 • Convocar les organitzacions agràries per  reforçar les polítiques de garantia de preus.
 • Revisar la política de menjador de les escoles per a garantir un menjar saludable en el dia, ampliant les beques i reduint els costos de menjador.
 • La reducció de les tarifes de l’ATM
 • La creació d’un Fons Extraordinari per a afrontar l’augment del cost de l’energia i la inflació dels preus de la compra pública

Posicionaments dels grups

El regidor no adscrit, Miguel Ángel Ibáñez, va votar en contra i va comparar el text “amb la Carta als Reis” on “els acords són tan amplis i el text tan dispers que fa difícil assolir el consens perquè no es pot compartir tot”

Des del Partit Popular, Mónica Parés, creu que la moció “no suposa una solució, ja que que sempre es proposa gravar amb nous impostos, empobrint més la gent” en el que qualifica “una obsessió per acabar amb la classe mitjana” i la voluntat de “crear una societat subvencionada que no sigui lliure”.

Junts per Gavà, de veu del seu portaveu, Isidre Casas, considera que “cal fer una bona diagnosi de la crisi per aplicar les mesures adequades” i entén que “l’SMI segueix sent insuficient” i que “cal un major suporta a les Pimes i als autònoms perquè són el veritable motor de la nostra economia” .

Des de Ciutadans, el seu portaveu Francisco Gavilán, creu que “no és de rebut que facin demandes a Espanya quan estant governant” mentre que sí comparteix “les peticions a la Generalitat”. Segons Gavilán “cal fer una gestió curosa dels recursos perquè l’Ingrés Mínim Vital arribi als qui ho necessiten i promoure l’ocupació perquè la gent es pugui guanyar la vida”

Des d’ERC, el regidor Andreu Pérez, assegura que “la protecció social i la renda garantida per a les famílies vulnerables és una prioritat, però cal fer una bona gestió dels recursos per no col·lapsar l’estat del benestar”

 Des del PSC, el seu portaveu Jordi Tort, precisa que “tot i que la moció barreja molts temes” estan “a favor en el fons”, i precisa que “molt del que es reclama ja ho està fent el govern de l’estat” i que “Pedro Sánchez treballa perquè els impostos siguin més redistributius i per donar suport als qui més ho necessiten”.