El Ple declara “il·legals i il·legítimes” les sentències franquistes
El Ple declara “il·legals i il·legítimes” les sentències franquistes

El Ple Municipal, en la sessió ordinària del mes de març, ha aprovat una declaració institucional defensada per totes les forces polítiques a favor de declarar “la il·legitimitat i il·legalitat dels tribunals franquistes”, i “el caràcter radicalment nul de totes les  sancions”, per la qual cosa es deixa palès “la condemna institucional dels consells de guerra, així com de les sentències del Tribunal de Orden Público”.

El text de l’Ajuntament es compromet a “informar la ciutadania i difondre els drets de les víctimes, creant els instruments d’assessorament i acompanyament oportuns per facilitar a les famílies  i a les persones represaliades per la dictadura franquista que ho sol·licitin” i “el suport necessari per obtenir les certificacions de nul·litat i reparació”. També demana revisar “els elements contraris a la memòria democràtica, les edificacions, les construccions, els escuts, les insígnies, les plaques i altres elements adossats a edificis públics o situats a la via pública, d’exaltació del cop militar i de la dictadura i/o de les potències que van col·laborar amb el règim franquista. La mateixa consideració tenen els topònims del nomenclàtor i la denominació de centres públics”.

Així mateix es manifesta que “l’Ajuntament adopti les mesures pertinents per revisar d’ofici i retirar la concessió de reconeixements, honors i distincions que resultin manifestament incompatibles amb els valors democràtics, i que comportin exaltació o enaltiment del cop militar, la guerra o la dictadura”.

El text defensa, a més, la promoció per part del consistori de “polítiques integrals de memòria democràtica”, destacant la que fa referència a “la memòria de les dones” i també  “a la matèria educativa, en formació del professorat, material didàctic i foment de les polítiques de memòria a les aules”.