El Ple defensa la igualtat drets de les dones
La moció va ser presentada per Podemos

El Ple de l’Ajuntament de Gavà, en la sessió ordinària del mes de febrer, ha aprovat una declaració política presentada per Podemos, per “defensar els drets de les dones” amb motiu de la propera celebració del 8 de març.

La formació morada precisa que “arran del pandèmia, s’han intensificat les desigualtats de gènere i moltes dones han vist incrementada la càrrega de treball de cura no remunerada. A més, amb les mesures de confinament estricte, les víctimes de violència masclista van haver de viure tancades durant setmanes amb els seus maltractadors i es van trobar cada vegada més desprotegides a causa del col·lapse dels serveis jurídics, socials i sanitaris”.

El text de Podemos afirma que “tot i que durant el 2021 s’ha incrementat el creixement de recursos per a les víctimes de violència masclista, cal lamentar un augment en la violència vicària, l’exercida per l’agressor contra els fills o filles per fer mal a la mare” i lamenten que “les dones segueixin sense sentir garantits els seus drets sexuals i reproductius. Realitat que enllaça amb la problemàtica de la violència obstètrica a la qual s’enfronten les dones dia a dia i amb la falta d’una educació sexual adequada al país”

Podemos reclama que “el Govern d’Espanya que disseny una Estratègia Estatal de Cures, aprovi les lleis contra el Tràfic d’Éssers humans i de Llibertat Sexual per a assegurar l’acompanyament de les dones, nenes i nens víctimes de violències sexuals” i reformi “la Llei de Drets Sexuals i Reproductius per a assegurar-los com a drets fonamentals”. També demanen que “la Generalitat impulsi polítiques de cures des d’una perspectiva de gènere” que “l’AMB activi plans d’igualtat dotats de recursos i que la Corporació Municipal avaluï l’ús de la subvenció a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per a la modernització i ampliació dels dispositius d’atenció i protecció a les víctimes de violència masclista”

Resta de posicionament polítics

El Partit Popular es va abstenir perquè, segons la seva portaveu, Mònica Parés, “el text barreja massa coses” i si bé va manifestar estar “a favor de la igualtat” aquesta només serà possible “si les dones poden accedir a un lloc de treball digne per ser autònomes”. També creu que “és incongruent que, com a llibertat reproductiva, només es parli del dret a abortar i no del dret a ser a mares”.

Des de Junts per Gavà, que va votar a favor, el seu portaveu, Isidre Casas, manifestava que “queda molt per fer per assolir la igualtat” i “cal seguir lluitant contra la violència masclista, l’explotació sexual o la brexta salarial”, fites “només assolibles si treballem plegats, més enllà de posicionaments polítics”.

Ciutadans també es va abstenir, i el seu portaveu, Francisco Gavilán, ho argumentava dient que “no s’han acceptat les nostres esmenes i el text està massa polititzat, perquè només defensa uns drets i n’obvia d’altres, com la gestació subrogada, i no condemna l’ablació femenina ni la violència vicària quan és exercida per dones”

ERC es va posicionar a favor. El seu portaveu, Miquel Roselló, assegurava subscriure “tots els punts” i entén que, “en tractar-se d’un tema tant potent no hi caben els partidismes perquè l’objectiu final és assolir la igualtat real”

El PSC també va votar a favor. La regidora, Alba Riba, va defensar “el feminisme com a  força transformadora de la societat” i després d’afirmar que “no es pot fer cap pas enrere en la lluita contra el masclisme” va assegurar que “el més adequat hauria estat consensuar un text conjunt concidint amb el 8M”.