El Ple de l’Ajuntament de Gavà ha aprovat una declaració política presentada per Podemos, amb esmenes del PSC, a favor “d’ampliar, modernitzar del transport públic urbà i fer-lo més assequible a la ciutadania amb l’objectiu de minimitzar l’ús del vehicle privat i reduir així les emissions contaminants”. El text precisa que “calen mesures decidides per afrontar la crisi climàtica que des dels ajuntaments no es poden assumir per manca de recursos” i que passen per “una inversió i aposta per part de l’Estat i la Generalitat per promoure la descarbonització en el camp de la mobilitat” .
En aquest sentit proposen que “es creï un fons que garanteixi un preu de 10 euros en els abonaments multiviatge en el transport públic de curta i mitja distància i una millora del transport públic atenent a criteris d’eficiència energètica, sostenibilitat i augment de la demanda”
També es demana que “es revisi l’impost de vehicles de tracció mecànica per tal que paguin més els vehicles amb més potència i els més contaminants” i que “s’estudiï crear mesures impositives de caràcter ecològic que permetin incrementar fons per promoure el transport col·lectiu”
D’altra banda, també s’insta a l’AMB a “modernitzar el transport públic de Gavà actualitzant la flota d’autobusos planejant mesures d’abaratiment dels títols del transport Baix Llobregat”
Els posicionaments dels grups
El regidor no adscrit, Miguel Ángel Ibáñez, es va abstenir en el punt. Ibáñez, tot i defensar “un transport públic eficient” considera que “és contradictori que Podemos faci aquesta petició a l’Estat quan justament estan governant a Espanya”. També lamenta que “l’AMB no hagi pres mesures urgents per resoldre el nefast servei de bus d’AVANZA”
El PP també es va abstenir. La seva portaveu, Mónica Parés, assegura que “si bé és cert que cal millorar el servei de transport públic, no pot ser a costa d’ofegar als ciutadans a impostos”, i troba “injust el criteri de fer pagar més als vehicles més contaminants que, en la seva majoria usen persones per treballar, enlloc d’aplicar un tipus impositiu segons el nivell de renda”.
Junts per Gavà, va votar a favor. El seu portaveu, Isidre Casas, precisava que “cal modernitzar el transport públic, però no demanant més inversió, sinó exigint que es compleixin les que es van prometre” i entén que “per tal que aquest servei sigui eficient cal un traspàs de competències a Catalunya, perquè no es pot subvencionar allò que no funciona”
Des de Ciutadans, el seu portaveu, Francisco Gavilán, tot i posicionar-se a favor perquè “cal un transport públic eficaç i sostenible” criticava “la mala gestió que es fa, com ha passat amb AVANZA, que s’ha tardat un any a sancionar-la per mal servei de bus”, així com el criteri de bonificacions dels títols que “en plena crisi paguem entre tots” .
Des d’ERC, el seu portaveu, Miquel Roselló, també va votar que sí però entén que “per resoldre aquest problema cal voluntat política, cedint les competències a Catalunya, i més inversió estatal, perquè la que s’ha fet des de fa anys és ridícula” i “cercar solucions en indrets rurals aprofitant, per exemple, el transport escolar també com a vehicle de trasllat per a la població que ho necessiti”.
El PSC, que també va votar a favor, lloava “la gestió feta pel Govern d’Espanya” i, en concret de “Raquel Sánchez, al capdavant del ministeri, amb una mesura històrica de gratuïtat del transport”, mentre que advertia que “no tot és cosa de l’Estat. La Generalitat té feina a fer gestionant correctament les pròpies competències”.