El Ple demana a la Generalitat una nova Llei de Barris
Grup municipal de Podemos

El Ple de l’Ajuntament de Gavà ha aprovat per unanimitat una declaració política presentada per Podemos on s’insta la Generalitat a “elaborar una nova Llei de Barris que permeti dignificar ciutats i pobles des de l’àmbit urbà i medi ambiental.”

El text precisa que “cal replantejar el projecte perquè s’adapti a les necessitats actuals i permeti actuar, no només a les ciutats, sinó al petits pobles on en els darrers anys, per culpa de la pèrdua de sectors productius, han vist accentuades les desigualtats”.

Segons Podemos “tant la crisi sanitària com la climàtica han colpejat especialment els col·lectius més vulnerables” raó per la qual “és urgent un canvi de paradigma que es fonamenti en l’urbanisme ecològic, en la rehabilitació residencial i en la renovació urbana i rural, i els barris i viles amb baix nivell de renda no poden quedar fora de la transició ecològica” i “calen unes noves polítiques públiques urbanes i rurals secundades per una nova legislació a Catalunya i uns recursos econòmics que permeti desenvolupar-les” per això reclamen “un fons de recuperació social nodrit amb recursos de la Unió Europea, l’Estat i la Generalitat”.

Posicionament dels grups

Des del Partit Popular, Mónica Parés, diu que comparteix la necessitat de “millorar els barris per cohesionar-los” i afegeix que “per fer-ho calen recursos i voluntat política, i cap de les dues coses s’ha vist fins ara, ans el contrari, el Govern fa temps que ha abandonat les necessitats de la gent per centrar-se en el procés”.

Des de Junts per Gavà, el seu portaveu, Isidre Casas, ha defensat la nova Llei de Barris “perquè ens hi hem participat activament amb propostes i serà una eina dotada amb 1500 milions d’euros en els primers 4 anys que incorpora la transició ecològica. A partir d’aquí, i un cop vigent, serà tasca dels ajuntaments que presentin els projectes pertinents”.

Des de Ciutadans, el seu portaveu, Francisco Gavilán, assegura que “volem que tots els barris de Gavà, estiguin en condicions” però lamenta que la Generalitat no compleixi amb les seves obligacions econòmiques, “ja que l’any passat hauria d’haver destinat 3 milions d’euros a la nostra ciutat i van tancar el 2022 amb un deute de 200.000 euros”.

Des d’ERC, el regidor Andreu Pérez, precisa que “és ben cert que la Nova Llei ha de comptar amb dotació econòmica, i per això s’han d’aprovar abans els pressupostos amb el consens dels diferents grups al Parlament. Espero que aviat s’arribi a un acord”.