El Ple es posiciona a favor de la ramaderia extensiva
El Ple es posiciona a favor de la ramaderia extensiva

El Ple de gener ha aprovat, amb el vots favorables de Podemos, el PSC i Junts per Gavà, una declaració política presentada per la formació morada en defensa de “la ramaderia extensiva, en oposició al model de macrogranges i en contra de la degradació ambiental, l’abandonament rural i la lluita pel canvi climàtic”.

Segons Podemos “és un fet irrefutable que les macrogranges acaben amb el model de vida de milers de famílies que es dediquen a la ramaderia tradicional, tenen un impacte molt negatiu sobre el medi ambient, sobre la qualitat de vida dels animals, i també sobre la seva pròpia salut, el que repercuteix a la qualitat de la carn que arriba al consumidor”.

El text, va rebre el vot contrari del PP i les abstencions de Ciutadans i ERC. Per al PP, el text esdevé “un atac al sector que, en la seva majoria, són explotacions familiars que compleixen la normativa legal i els estàndards de qualitat” i troba “intolerant que s’ataqui la seva reputació”, raó per la qual demana que “Garzón rectifiqui les declaracions a The Guardian on posa en qüestió la bona qualitat de la carn produïda”.

Junts per Gavà, que va votar a favor, assegurava que “cal protegir les petites i mitjanes explotacions, font de subsistència de moltes famílies, i promoure les pastures tradicionals, perquè són un model més ecològic i vetllen pel benestar animal”.

Ciutadans, que va optar per l’abstenció, si bé considera que “cal protegir el món rural i el medi ambient” creu que “les declaracions de Garzón desprestigien la ramaderia espanyola i no responen a la realitat, perquè el model actual majoritari ja és l’extensiu”, per això demana “menys paraules, i més fets, perquè per cobrir les necessitats futures del planeta caldrà incrementar la producció alimentària”.

ERC també es va abstenir argumentant que “defensar la ramaderia de proximitat, respectuosa amb el medi ambient, amb el benestar animal i la font de vida món rural, no implica fer desaparèixer el model intensiu perquè és l’únic possible en alguns indrets del territori” i afegeix que “ja, avui, la majoria d’explotacions són extensives”.

El PSC, que va donar-hi suport, tot i precisar que “no es posa en qüestió la mala qualitat de la carn de les macrogranges”, però estan “a favor d’impulsar explotacions familiars cada vegada més sostenibles, menys contaminants i compromeses amb el món rural i el medi ambient, esdevenint, a la vegada, motor econòmic en moltes zones”.