El Ple municipal aprova una moció contra alliberament de La Manada
Els sis grups que configuren el Ple Municipal van signar la declaració que reitera el compromís de l’Ajuntament amb la lluita contra la violència masclista

El text aprovat pel PSC, Ciutadans, Esquerra Republicana de Catalunya, Gavà, Sí Se puede, Partit Popular i Convergència i Unió mostra “el rebuig més contundent a la decisió de l’Audiència Provincial de Navarra sobre el cas de “La Manada” que deixa els condemnats en llibertat provisional amb una finança de 6.000 euros”.

La declaració manifesta que “aquesta nova decisió judicial és, a l’igual que la polèmica sentència, un menyspreu cap a totes les dones, atès que suposa una legitimació de la cultura de la violació, una revictimització de totes les dones agredides sexualment, projecta un marc d’inseguretat i desemparament per a totes les noies i dones, i dona un perillós missatge cap a tota la societat”.

 La declació conjunta exposa que “la condemna per abús sexual i no per violació va provocar un profund rebuig social, amb mobilitzacions ciutadanes i crítiques polítiques i jurídiques, per això no s’entén aquesta nova decisió judicial per l’impacte d’alarma social que crea i el missatge que des del món judicial es transmet. Acatem la sentència, com no pot ser d’altra manera en un Estat de Dret, però volem fer palès el nostre enèrgic rebuig a la ideologia patriarcal que la sustenta. Tal com demostra el vot particular del president del tribunal, José Francisco Cobo, que advocava per prorrogar la presó provisional sense condicions, el problema no és tant el marc legal, sinó la manca de voluntat d’aplicar-ho”.

Davant aquest context, tots els grups municipals del Consistori van donar suport a cinc acords.

En primer lloc “reiterar el compromís d’aquest Ajuntament amb la lluita contra la violència masclista, com a prioritat política i seguir mostrant la nostra solidaritat col·lectiva amb totes les dones víctimes, fent nostre també el lema “Volem ser lliures, no valentes”.

A més la declaració insta al Govern de l’Estat “a continuar desenvolupant el Pacte d’Estat contra la violència de gènere, especialment les mesures de formació obligatòria en gènere a tota l’Administració i també les mesures de coordinació i recursos amb el món local per fer front comú contra el masclisme”.

Els grups municipals mostren el seu suport incondicional “a les víctimes, moltes vegades invisibles, dels abusos i agressions sexuals i el nostre rebuig a la sentència de La Manada i la nova decisió judicial”.

En quart lloc el Ple Municipal dóna suport a les mobilitzacions dels moviments feministes “contra la nova decisió judicial amb una campanya informativa al municipi per fomentar la participació, donant especialment veu a les entitats de dones i feministes del municipi”.

Finalment el Ple Municipal farà arribar aquesta moció a l’Audiència Provincial de Navarra, al Ministeri de Justícia, al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, i al Consell General del Poder Judicial.